Dodávky Európe pokračujú v plnom objeme, tvrdí Gazprom

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 10:47 • 2 min
Dodávky Európe pokračujú v plnom objeme, tvrdí Gazprom

MOSKVA - Ruská spoločnosť Gazprom v pondelok informovala, že dodávky zemného plynu z Ruska pre európskych odberateľov budú pokračovať v "plnom objeme", za bezpečnosť tranzitu cez územie Ukrajiny však zodpovedá tamojšia štátna energetická spoločnosť Naftogaz.

slovakia

left justify in out

Predtým v pondelok o 8:00 SELČ uplynul termín, dokedy sa mali Naftogaz a Gazprom dohodnúť na vyriešení sporu o dlh Ukrajiny za odobratý plyn a na cene budúcich dodávok. 

 

"Dodávky plynu pre európskych zákazníkov pokračujú v plnom objeme a ukrajinský Naftogaz je povinný zabezpečiť tranzit," povedal novinárom hovorca Gazpromu Sergej Kuprijanov. 

 

Zdroj z prostredia spoločnosti Gazprom pre agentúru Reuters uviedol, že Rusko Ukrajine obmedzilo dodávky plynu ihneď po uplynutí termínu 8:00 SELČ, dokedy mal Kyjev podľa Moskvy uhradiť aspoň časť dlhu za odobratý plyn. Zhruba 15 percent dodávok zemného pre Európu prichádza z Ruska cez Ukrajinu. 

Ruský Gazprom v pondelok oznámil, že Ukrajina v stanovenom termíne do 8:00 SELČ nezaplatila aspoň časť dlhu a za dodávky zemného plynu z Ruska musí odteraz platiť vopred. Ukrajinský štátny podnik Naftogaz podľa Gazpromu neuhradil ani platby za jún, čo by mohlo podľa agentúry Reuters viest k zastaveniu dodávok pre Ukrajinu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies