Dodávku s Banksyho dielom vydražili za 218 500 libier

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 10:57 • 2 min
Dodávku s Banksyho dielom vydražili za 218 500 libier

BRATISLAVA - Dodávku s grafiti dielom anglického umelca Banskyho, ktorá je známa ako SWAT Van vydražili vo štvrtok v londýnskom aukčnom dome Bonhams za 218 500 libier (v prepočte približne 264 367 eur).

slovakia

left justify in out

Vozidlo, ktoré autor pomaľoval v roku 2006, zobrazuje špeciálnu policajnú jednotku SWAT, ktorú sa chystá vyľakať malý chlapec s papierovým vreckom v rukách. Na druhej strane automobilu je zase obrázok Dorothy z filmu Čarodejník z krajiny Oz (1939).


Dodávku umelec vystavoval len raz, a to počas svojho amerického debutu v septembri 2006. “Prezentoval ju len prvý a posledný raz, v priemyselných skladoch v Los Angeles,” uviedol v stanovisku hovorca aukčného domu Bonhams, ktorému ju poskytol nemenovaný predajca. Ten si ju po spomínanej losangeleskej výstave od umelca kúpil. Cenu vozidla, ku ktorému novému majiteľovi dali aj certifikát pravosti, odborníci odhadovali na 200-tisíc až 300-tisíc libier.


Pouličný grafiti umelec z anglického Bristolu, známy iba pod pseudonymom Banksy, sa preslávil svojimi provokatívnymi nástennými maľbami, ktoré často prinášajú ironický komentár spoločnosti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona