Dodávatelia zdravotníckych pomôcok nesúhlasia s návrhom Všeobecnej zdravotnej

NETKY.SK • 30 September 2016, 18:10 • 2 min
Dodávatelia zdravotníckych pomôcok nesúhlasia s návrhom Všeobecnej zdravotnej

BRATISLAVA - Dodávatelia zdravotníckych pomôcok, združení v asociácii SK-MED, nesúhlasia s postupom Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP). Zdravotná poisťovňa totiž 23. septembra oznámila, že od 1. októbra tohto roka zníži vybraným špeciálnym zdravotníckym materiálom (ŠZM) maximálnu výšku pripočítateľnej položky, ktorú VšZP platí nemocnici v prípade ich použitia.

slovakia

left justify in out

Opatrením chce poisťovňa usporiť do konca roka päť miliónov eur. Tento postup však dodávatelia považujú za netransparentný, neodborný a nesystémový. "VŠZP je zo zákona účastníkom kategorizačného konania a dlhodobo mala dostatok transparentných možností ovplyvňovať ceny ŠZM, ktoré nevyužívala. Celý postup zdravotnej poisťovne takto vzbudzuje nedôveru," konštatovali dodávatelia v stanovisku.


Ako podotkla asociácia, SK-MED dlhodobo prezentuje, že podporuje transparentný proces porovnávania a referencovania cien ŠZM v záujme dlhodobej udržateľnosti financovania slovenského zdravotníctva, s cieľom zabezpečenia moderných a efektívnych terapií pre pacientov na Slovensku. "Nesúhlasí však s netransparentnými postupmi, ktoré vnášajú do systému poskytovania zdravotnej starostlivosti netransparentnosť a neprehľadnosť finančných tokov, ako aj možnú nedostupnosť vybraných materiálov a terapií potrebných pre zdravotnú starostlivosť poskytovanú nemocnicami," upozornili dodávatelia.


Z hľadiska načasovania zmien, kedy sú manažmenty nemocníc nútené v priebehu pár dní vyjednávať zmenu úhrad so všetkými dodávateľmi a prispôsobiť celý finančný manažment, logistiku a ostatné procesy, je podľa SK-MED tento postup likvidačný. V situácii, kedy dlh štátnych nemocníc voči dodávateľom v SK-MED presiahol 160 miliónov eur a splatnosť faktúr je dlhodobo viac ako 670 dní, plánované zmeny podľa asociácie ohrozujú existenciu aj tých najzhovievavejších a najtrpezlivejších dodávateľov. "Neodborné a netransparentné kroky vnímame veľmi negatívne a úprimne nám záleží na zdraví pacientov a zdravom podnikateľskom prostredí v súlade s pravidlami hospodárskej súťaže," konštatovali dodávatelia.


Regulácia trhu zdravotníckych pomôcok si podľa SK-MED zaslúži otvorenú odbornú diskusiu a racionálne odôvodnenie zmien. Referencovanie cien považujú dodávatelia za transparentný nástroj, ktorý bežne využívajú ekonomiky európskych krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies