Dodatok k Predstaničnému námestiu stále nie je podpísaný

NETKY.SK • 15 September 2013, 13:44 • 2 min
Dodatok k Predstaničnému námestiu stále nie je podpísaný

BRATISLAVA - Projekt rekonštrukcie Predstaničného námestia a Hlavnej stanice trvá už vyše desať rokov. Spoločnosť Transprojekt má pri stanici vybudovať infraštruktúru, cesty a križovatky i podzemnú električkovú trať. Za plnej prevádzky má tiež postaviť novú stanicu.

slovakia

left justify in out

Projekt rekonštrukcie Hlavnej stanice v Bratislave sa ani po lete neposunul ďalej. Mesto s investorom projektu, spoločnosťou Transprojekt, totiž stále nepodpísalo dodatok k Zmluve o budúcej kúpnej zmluve. Agentúru SITA o tom informoval hovorca mesta Bratislava Stanislav Ščepán. Dodatok má zmluvu doplniť o práva a záväzky pre investora, presný harmonogram prác i garancie pre mesto. "Mesto navrhlo dodatok v záujme získania garancií realizácie celého projektu, investor k nemu vzniesol svoje pripomienky, mesto na ne reagovalo a s investorom rokovalo, ale proces doladenia dodatku je ešte stále v rokovaní," dodal Ščepán. Investor projektu, spoločnosť Transprojekt, však zatiaľ o dodatku zmluvy hovoriť nechce. Podľa mediálnej zástupkyne projektu Predstaničného námestia Márie Adamovej sa budúci týždeň uskutoční stretnutie k materiálom týkajúcich sa Predstaničného námestia, zatiaľ by bolo preto predčasné sa k téme vyjadrovať.

Mesto Bratislava od investora očakáva garancie, že projekt naozaj dokončí. V dodatku k Zmluve o budúcej kúpnej zmluve mesto stanovilo investorovi presné termíny prác. Podľa materiálov z júnového zastupiteľstva má investor začať štartovaciu fázu projektu tento rok v októbri, termín začiatku výstavby komunikácii a infraštruktúry je naplánovaný podľa dodatku na november 2014, s výstavbou hlavnej budovy má investor začať koncom apríla 2015. Podzemnú električkovú trať však musí Transprojekt dokončiť najneskôr do júna 2017. Ak investor stanovené termíny prekročí o viac ako 90 dní, mesto môže od zmluvy odstúpiť. Mesto podľa súčasnej Zmluvy o budúcej kúpnej zmluve od projektu jednostranne odstúpiť nemôže, investor totiž zatiaľ svoje záväzky podľa zmluvy plní. Prvú časť kúpnej ceny totiž zaplatil v stanovenom čase, termín odovzdania dokončenej a skolaudovanej stavby ešte nevypršal. Spoločnosť Transprojekt v júni podala prvú z desiatok žiadostí o stavebné povolenie. Projektom Predstaničného námestia sa budú bratislavskí poslanci opäť zaoberať na septembrovom zasadnutí mestského zastupiteľstva. 

V projekte Predstaničného námestia sa počíta aj s vybudovaním podzemnej električkovej trate na Hlavnú stanicu. Pôvodnú trať pre zlý technický stav zavrel dráhový úrad ešte v roku 2011, odvtedy električky na Hlavnú stanicu nejazdia. Ako uviedol Ščepán, bratislavský magistrát spolu s Dopravným podnikom Bratislava a investorom Predstaničného námestia uvažujú aj nad alternatívnymi možnosťami znovuobnovenia električky na Hlavnú stanicu. Ako dodal, ich konkretizovanie je v súčasnosti predčasné.

Projekt rekonštrukcie Predstaničného námestia a Hlavnej stanice trvá už vyše desať rokov. Spoločnosť Transprojekt má pri stanici vybudovať infraštruktúru, cesty a križovatky i podzemnú električkovú trať. Za plnej prevádzky má tiež postaviť novú stanicu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies