Dodatočnými sudcami Všeobecného súdu EÚ chcú byť Mazák a Ruman

NETKY.SK • 7 Jún 2016, 13:59 • 2 min
Dodatočnými sudcami Všeobecného súdu EÚ chcú byť Mazák a Ruman

BRATISLAVA – O post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ majú záujem dvaja kandidáti.

slovakia

left justify in out

Nomináciu Jána Mazáka Súdnej rade SR predložili jej členovia Ján Klučka a Milan Ďurica a Slovenská advokátska komora navrhuje Ivana Rumana. Agentúre SITA to potvrdili z Kancelárie Súdnej rady SR.

 

Rada bude slovenského kandidáta na dodatočného sudcu voliť 27. júna, kandidátov bolo potrebné predložiť do pondelka. Podľa podkladov, ktoré Slovensko dostalo k voľbe, sa očakáva, že na miesto dodatočného sudcu nominujeme ženu.


Súdna rada SR musí hľadať kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ, pretože k predchádzajúcej kandidátke Márii Patakyovej dostali negatívne stanovisko. V Luxemburgu ju odmietli pre nedostatočnú znalosť úradného jazyka. Patakyová už pri prezentácii priznala, že neovláda francúzsky jazyk, ktorý je pracovným jazykom Všeobecného súdu EÚ. Prezentovala však, že je pripravená tento nedostatok odstrániť.

 

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák minulý rok v júni uviedol na margo Patakyovej, že „kvality tejto kandidátky sú také, že by nemala vyvolávať otázniky“. Pre ovládanie francúzštiny sú podmienky naformulované tak, že to nie je prekážka na schválenie našej kandidátky, uviedol vlani minister.


Miesta dodatočných sudcov Všeobecného súdu EÚ vznikajú v rámci reformy a rozširovania súdu. Všeobecný súd EÚ sídli v Luxemburgu a skladá sa najmenej z jedného sudcu za každý členský štát.

 

Slovenským sudcom  je už druhé funkčné obdobie Juraj Schwarcz. Súd svoju činnosť začal v roku 1989 pod názvom Súd prvého stupňa. Bol zriadený na to, aby sa zabezpečila európskym občanom dvojstupňová súdna kontrola v určitých oblastiach a aby sa odbremenil Súdny dvor.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies