Dodanie prvého vojenského lietadla Spartan sa omešká, príde až tento rok

NETKY.SK • 3 Január 2017, 10:28 • 2 min
Dodanie prvého vojenského lietadla Spartan sa omešká, príde až tento rok

BRATISLAVA – Prvé z dvoch talianskych vojenských lietadiel Spartan C-27J, ktoré Slovensko nakúpilo, príde až tento rok. Pôvodne sa hovorilo o konci roka 2016. Dôvodom posunu termínov boli podľa ministerstva obrany problémy na strane výrobcu.

slovakia

left justify in out

"Ministerstvo obrany preto zastavilo zálohové platby až do podpísania nových dodatkov," uviedla pre TASR hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Ako dodala, v tejto súvislosti sa uskutočnili rokovania, na ktorých rezort obrany vyrokoval zľavu z ceny a výhodnejší splátkový kalendár. Jedno lietadlo pôvodne malo stáť okolo 34,5 milióna eur.

 

Slovensko má dve lietadlá Spartan vysúťažené od roku 2008. Druhý stroj by mal výrobca dodať na začiatku roka 2018. Armáda bude mať v lietadlách k dispozícii viacero modulov - na prepravu ranených, hasenie požiarov či pasažiersky modul. Z lietadla bude tiež možné zhadzovať náklad.

 

Armáda doteraz využívala sovietske lietadlá Antonov An-26. Posledné z nich však v armáde už doslúžilo, stroju skončila technická životnosť. Svoj posledný let lietadlo uskutočnilo 4. februára 2016, keď smerovalo do Piešťan, kde sa stalo exponátom vo vojenskom múzeu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies