Dodanie bojových stíhačiek F-16 pre Irak sa uskutoční na budúcu jeseň

NETKY.SK • 30 Október 2013, 18:09 • 2 min
Dodanie bojových stíhačiek F-16 pre Irak sa uskutoční na budúcu jeseň

WASHINGTON - Dodávka amerických bojových stíhačiek F-16 pre Irak sa uskutoční na jeseň budúceho roku. Oznámil to dnes nemenovaný vysokopostavený činiteľ americkej vlády, ktorého citovala agentúra Reuters. Irak na tento účel nedávno vyčlenil splátkový preddavok vo výške zhruba 650 miliónov dolárov.

slovakia

left justify in out

Politik zároveň potvrdil, že rozhodnutie o transakcii nesúvisí s dnešnou návštevou irackého premiéra Núrího Málikího v USA, ktorý sa stretol s americkým viceprezidentom Joeom Bidenom. "Dohoda je už na ceste, hoci sa ešte musia doriešiť niektoré detaily, ktoré sú pri takýchto komplikovaných záležitostiach bežné. Ich piloti už absolvujú výcvik," povedal politik novinárom.

Irak vlani podpísal so Spojenými štátmi novú zmluvu o kúpe už druhej skupiny bojových stíhačiek typu F-16 v počte 18 kusov pre svoje letectvo. Transakcia je súčasťou širšej dohody o nákupe týchto strojov v celkovom počte 36 kusov, ktoré výrazne prispejú k obnove irackých vzdušných síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies