Dočkali sme sa! Od pondelka si môžete posedieť na terase reštaurácií či si ísť zacvičiť do fitka

NETKY.SK • 21 Apríl 2021, 18:04 • 2 min
Dočkali sme sa! Od pondelka si môžete posedieť na terase reštaurácií či si ísť zacvičiť do fitka

BRATISLAVA - Od budúceho týždňa dôjde k ďalšiemu uvoľňovaniu opatrení. Otvoria sa terasy reštaurácií či fitness centrá.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes po rokovaní vlády o tom informoval predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že presnejšie parametre budú upravené vo vyhláške hlavného hygienika Jána Mikasa.

 

Otvoria sa terasy reštaurácií a fitness centrá

Pri tejto príležitosti požiadal premiér o veľkú obozretnosť. Aj napriek tomu, že podľa aktuálneho Covid automatu by sa mali v tejto fáze otvoriť divadlá či kiná, sa tak zatiaľ nestane.

 

„Presnejšie parametre budú upravené vyhláškou hlavného hygienika. Chcem ale poprosiť o veľkú zodpovednosť a obozretnosť, lebo vieme, že vírus sa šíri, keď si dáme rúška dole," premiér. Heger verí, že aj pri voľnejšom režime a väčšej slobode ostanú ľudia aj naďalej zodpovední

 

„Dnes je deň dobrých správ. A chcem za to poďakovať občanom. Tie výsledky sú zásluhou všetkých zodpovedných ľudí," skonštatoval. Dodal, že nad pandémiou nemáme ani zďaleka vyhraté, reprodukčné číslo sa po Veľkej noci dokonca mierne zvýšilo. 

 

Od pondelka sa teda môžu otvoriť fitnes centrá, avšak za veľmi prísnych podmienok. Podmienkou pre vstup do fitka je preukázanie sa negatívnym testom na koronavírus. Zároveň bude platiť maximálne šesť osôb na prevádzku, pričom musí byť zachované jeden návštevník na 15 metrov štvorcových jeden.

 

Dohoda je aj testom novej vlády

Minister financií Igor Matovič podotkol, že on v diskusii o uvoľňovaní opatrení zastával názor epidemiológov. Povedal, že s uvoľňovím by počkal ešte týždeň.

 

Skonštatoval však, že politika je umenie možného, a preto súhlasil aj so skorším uvoľnením. Vicepremiérka a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová na tlačovej besede uviedla, že diskutujú aj o zmene testovacej stratégie.

 

Podľa nej by mala viac reflektovať na zlepšujúcu sa epidemickú situáciu. Dodala, že dnes však vypočuli hlas epidemiológov, ktorí sú v súčasnej situácii opatrní. 

 

Remišová si myslí, že ak sa bude situácia aj naďalej zlepšovať, v ďalšej fáze by mohlo prísť k rozsiahlejšiemu uvoľňovaniu opatrení. „Na to, aby sme mali prázdne nemocnice, potrebujeme sa ale očkovať," zdôraznila vicepremiérka. Ľudí vyzvala, aby tí, ktorí sa zaočkovať môžu neváhali a registrovali sa na vakcínu. 

 

Minister hospodárstva Richard Sulík sa poďakoval koaličným partnerom, hlavnému hygienikovi a odborníkom. Odsúhlasenie otvorenia terás a fitnes centier označil ako test novej vlády.

 

Počet pozitívnych prípadov klesá

Ako uviedol riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz Ministerstva zdravotníctva SR Matej Mišík, naďalej klesá počet prípadov, hospitalizovaných aj pacientov na umelej pľúcnej ventilácii.

 

Po dlhom čase klesol počet ventilovaných pacientov pod 250. Podľa Mišíka je však už menej povzbudivé reprodukčné číslo. Aktuálne je na hodnote 0,9 až 1. Podotkol, že čím je reprodukčné číslo bližšie k hodnote 1, tým sa spomaľuje pokles pravidelne sledovaných ukazovateľov.

Mišík tiež povedal, že v nemocniciach pribúda približne 150 pacientov denne. Zároveň klesá počet výjazdov RZP k pacientom s koronavírusom. Obsadenosť ventilovaných lôžok je však stále na úrovni 66 %.

 

Práve tieto lôžka sú limitujúcim faktorom na to, aby sa obnovila zdravotná starostlivosť mimo COVID-ovej. Situácia sa zlepšuje aj vo všetkých okolitých krajinách. „Znižuje sa tak aj riziko importu nákazy,“ povedal Mišík. Slovensko aj ďalší týždeň zostáva v bordovej fáze COVID automatu.

Prvú dávku vakcíny podali už 86 % klientom domovov sociálnej starostlivosti, druhú dávku dostalo 60 %Zaočkovanosť ľudí nad 70 rokov veku je na úrovni 56 %, na prvú dávku čaká v tzv. čakárni takmer 162-tisíc osôb.

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies