Dôchodkyňa dostala podmienku, jej pes pohrýzol človeka

NETKY.SK • 1 Október 2013, 16:34 • 2 min
Dôchodkyňa dostala podmienku, jej pes pohrýzol človeka

BANSKÁ BYSTRICA – Trest odňatia slobody jeden mesiac podmienečne za prečin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti potvrdil dnes odvolací senát Krajského súdu v Banskej Bystrici pre 73-ročnú dôchodkyňu Katarínu Pôbišovú zo Zvolena. Dôchodkyňa podľa rozsudku nedostatočne dávala pozor na svojho psa, ktorý sa jej vytrhol a následne napadol iného psa a pohrýzol aj jeho majiteľa.

slovakia

left justify in out

Incident sa stal v máji minulého roku pri obytnom dome vo Zvolene. Dôchodkyňa bola na prechádzke na blízkej lúke so svojim anglickým kokeršpanielom Buddym. Na súde vyhlásila, že pri návrate sa zastavila pri záhradke pred domom a vôdzku držala v ľavej ruke. Keď chcela zobrať zo záhradky nejakú zeleninu, Buddy zbadal psa menom Apollo, s ktorým sa už raz dostal do potýčky. Buddy sa majiteľke vytrhol a pustil sa do cudzieho psa. Jeho 41-ročný majiteľ Roman bol v krátkych nohaviciach a pri tom, ako chcel od seba zápasiace psy oddeliť, ho Buddy pohrýzol na oboch lýtkach.

Okresný súd vo Zvolene vymeral dôchodkyni Pôbišovej za ublíženie na zdraví z nedbanlivosti jeden mesiac odňatia slobody s podmienečným odkladom výkonu trestu na skúšobnú dobu jeden rok. Dôchodkyňa sa voči verdiktu odvolala s tým, že je nevinná, pretože podľa nej Romana pohrýzol jeho vlastný pes. Žiadala spod obžaloby oslobodiť, alebo vec vrátiť na doplnenie dokazovania. Podľa názoru prvostupňového súdu je nepravdepodobné, aby vlastný pes pohrýzol svojho pána. Roman vyhlásil, že jeho pes sa nikdy prvý nepustil do bitky, iba sa bránil. Po incidente dal psa priateľke, pretože má psychickú traumu.

Odvolací súd odvolanie Kataríny Pôbišovej zamietol a prvostupňový verdikt potvrdil. Podľa predsedu senátu by si mala Katarína Pôbišová zadovážiť psa, ktorého bude vedieť ovládať. Dôchodkyňa musí tiež pohryzenému Romanovi zaplatiť 460 eur ako bolestné a zdravotnej poisťovni 172 eur ako náklady na jeho liečenie. So zvyškom nároku odkázal súd Romana na konanie občiansko-právne. Rozhodnutie krajského súdu je právoplatné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona