Dôchodky ŠtB-ákov sú nadštandardné, Smer na ne nesiaha!

NETKY.SK • 30 Jún 2014, 10:31 • 2 min
Dôchodky ŠtB-ákov sú nadštandardné, Smer na ne nesiaha!

BRATISLAVA - V roku 2013 doručil poslaneckému klubu Smer šéf Ústavu pamäti národa (ÚPN) podnet na zníženie alebo zdanenie výsluhových dôchodkov bývalých príslušníkov Štátnej bezpečnosti.

slovakia

left justify in out

Nadštandardné penzie bývalých príslušníkov komunistickej tajnej polície škrtali v Poľsku, Nemecku, Maďarsku, pred rokom tento postup odobril aj Európsky súd pre ľudské práva. V Česku zasa nanovo odškodňovali politických väzňov.

 

Z peňazí ušetrených na vyplácaní výsluhových dôchodkov príslušníkov represívnych zložiek ŠtB navrhoval Ústav pamäti národa zvýšiť dôchodky obetí, píše dnešné SME. Ak v ŠtB odpracovali viac ako pätnásť rokov, okrem nadštandardných dôchodkov, ktorých výška môže u služobne mladších dosahovať aj 800 eur, dostávajú dnes aj výsluhové dôchodky z ministerstva vnútra. Ich presnú výšku ministerstvo vnútra určiť nevie.

 

Rezort vnútra tvrdí, že k tejto problematike pripravuje v najbližšom čase stretnutie so šéfom ÚPN.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies