Dôchodky bývalým policajtom a vojakom majú stáť 40 miliónov

NETKY.SK • 30 Január 2014, 15:23 • 2 min
Dôchodky bývalým policajtom a vojakom majú stáť 40 miliónov

BRATISLAVA - Vyplácanie starobných dôchodkov bývalým policajtom a vojakom si má z rozpočtu Sociálnej poisťovne vyžiadať 40 mil. eur. Počas rokovania parlamentného výboru pre sociálne veci to uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter.

slovakia

left justify in out

Odhadovaná suma vychádza z toho, že počet priznaných starobných penzií pre bývalých príslušníkov tzv. silových zložiek by mal predstavovať vyše 6 tisíc a priemerná suma starobného dôchodku pre tieto osoby je na úrovni 253 eur. Spolu by si to malo vyžiadať v tomto roku 17 mil. eur, pričom ďalších 23 mil. eur majú byť výdavky na spätnú výplatu dôchodkov tri roky dozadu.

O starobnú penziu by podľa ministra práce mohlo požiadať Sociálnu poisťovňu celkovo vyše 17 tisíc bývalých príslušníkov silových zložiek. Do konca minulého roka už žiadosť o vyplácanie dôchodku podalo 8,7 tisíc bývalých policajtov a vojakov. Poisťovňa sa podľa Richtera zatiaľ zaoberala 1 677 žiadosťami, z toho v 1 158 prípadoch priznala nárok na starobný dôchodok a 519 žiadostiam o starobnú penziu nevyhovela. "Sú už prípady, kedy sa žiadatelia opätovne obrátili na súd," povedal minister práce. 

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter nariadil dozor rezortu práce a sociálnych vecí v Sociálnej poisťovni v súvislosti so starobnými dôchodkami pre bývalých policajtov a vojakov. Richter sa tak rozhodol pre nejednotnosť pokladov, ktoré dostal od poisťovne, k dôchodkovým nárokom príslušníkov ozbrojených zložiek. "Dozor bol ukončený, je spracovaná správa, ktorá bola prerokovaná s generálnym riaditeľom Sociálnej poisťovne a bude sa ňou zaoberať aj dozorná rada poisťovne," povedal minister počas rokovania výboru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies