Dôchodcovia sú pred Vianocami najviac vystavení rizikám zadlžovania sa

NETKY.SK • 14 December 2013, 12:18 • 2 min
Dôchodcovia sú pred Vianocami najviac vystavení rizikám zadlžovania sa

BRATISLAVA - Dôchodcovia by si pred vianočnými sviatkami mali veľmi dobre zvážiť, či si požičajú peniaze na darčeky v banke alebo od nebankového subjektu.

slovakia

left justify in out

Podľa Slovenskej komory exekútorov (SKE) totiž práve dôchodcovia sú pred sviatkami vystavení rôznym rizikám spojeným s vianočným zadlžovaním sa. "Obraciame sa na dôchodcov i ďalšie sociálne ohrozenejšie skupiny obyvateľstva, aby v predvianočnom období s veľkou rozvahou zvažovali, ako pristúpia k novým finančným záväzkom a mali vždy na mysli svoje reálne finančné možnosti," upozorňuje hovorkyňa SKE Stanislava Kolesárová.

Podľa SKE už od októbra sú ľudia bombardovaní lákavými vianočnými reklamami, neraz priamo vyzývajúcim k zadlžovaniu, nákupom na splátky a zvyšovaniu osobnej spotreby. "Pod vplyvom profesionálne vyvolávaných emócií sú najmä slabšie povahy oveľa náchylnejšie preceniť svoje reálne finančné možnosti a skĺznuť do pasce postupného zadlžovania sa, ktorá sa môže skončiť aj exekúciou," hovorí Kolesárová.

Okrem nákupnej horúčky, ktorá vyvrcholí počas nasledujúcich dvoch víkendov, striehnu na sociálne slabšie skupiny podľa SKE najmä nebezpečné lákadlá v podobe nových pôžičiek od rôznych spoločností, ktorých podmienky sa pri podrobnom preštudovaní môžu ukázať ako mimoriadne nevýhodné a zaťažiť rozpočet dlžníka na celé roky dopredu. "Zákon však platí pre všetkých rovnako a všetci raz svoje dlhy budú musieť splatiť bez ohľadu na emočné rozpoloženie, v rámci ktorého na seba záväzky prebrali. Zvýšená opatrnosť je preto v predvianočnom období skutočne namieste," približuje Kolesárová.

Aj preto sa SKE rozhodla spustiť program s názvom "Bližšie k ľuďom", prostredníctvom ktorého ľudí upozorňuje na riziká nezodpovedného zadlžovania sa i praktiky nepoctivých obchodníkov "šmejdov", ktoré môžu dostať dlžníkov až do exekúcie. Zároveň osobám, ktoré sú v exekúcii, poskytuje bezplatné poradenstvo na čo najjednoduchšie zvládnutie ich životnej situácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies