Dôchodcovia si môžu vypočítať výšku vianočného príspevku

NETKY.SK • 29 Október 2014, 10:22 • 2 min
Dôchodcovia si môžu vypočítať výšku vianočného príspevku

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa (SP) pripravila pre dôchodcov pomôcku – Kalkulačku pre výpočet vianočného príspevku v roku 2014. Kalkulačka je prístupná na webovej stránke poisťovne a jej použitie je jednoduché.

slovakia

left justify in out

Dôchodca do nej vpíše sumu dôchodku alebo sumy jednotlivých dôchodkov, ktoré poberá. Po kliknutí na políčko Vypočítať ihneď zistí, či mu vianočný príspevok za rok 2014 patrí alebo nepatrí. Ak dôchodcovi vianočný príspevok patrí, kalkulačka mu ukáže sumu vianočného príspevku i jeho prípadné jednorazové zvýšenie. Výslednú sumu dostane dôchodca v decembri spolu s dôchodkom automaticky, o vianočný príspevok nemusí žiadať. Informoval o tom dnes na stretnutí s novinármi Peter Višváder, hovorca Sociálnej poisťovne.

 

SP vyplatí vianočný príspevok poberateľom starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku, invalidného dôchodku, pozostalostných dôchodkov (vdovského, vdoveckého, sirotského) a sociálneho dôchodku, ak majú nárok na výplatu niektorého z dôchodkov za december 2014, v sume najviac 494,40 eura mesačne. 

 

Maximálna suma vianočného príspevku je 87,26 eura. Najvyšší vianočný príspevok dostanú tí dôchodcovia, ktorých dôchodok je najviac v sume 198,10 eura mesačne. Poberateľom dôchodku v sume od 198,20 eura do 494,40 eura mesačne bude patriť vianočný príspevok podľa sumy vyplácaného dôchodku v rozpätí od 87,25 eura do 33,93 eura. Ak suma dôchodku alebo úhrnná suma všetkých dôchodkov nepresahuje 396,18 eura mesačne, Sociálna poisťovňa vyplatí vianočný príspevok zvýšený jednotne o 12,74 eura. Vianočný príspevok s jednorazovým zvýšením v roku 2014 bude vyplatený maximálne v sume 100 eur.

 

Kalkulačku nájdete TU!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies