Dôchodcovia podľa OĽaNO nemajú odpratávať sneh

NETKY.SK • 13 Júl 2015, 10:26 • 2 min
Dôchodcovia podľa OĽaNO nemajú odpratávať sneh

BRATISLAVA - Dôchodcovia, ťažko zdravotne postihnutí, invalidi a ľudia, ktorí nemajú trvalý pobyt v obci, by nemali mať povinnosť odpratávať sneh, ľad a iné nečistoty z chodníkov pred svojimi domami. Oslobodiť tieto štyri skupiny občanov od povinnosti čistiť chodníky pred svojimi nehnuteľnosťami navrhujú v novele cestného zákona poslanci za OĽaNO Miroslav Kadúc a Peter Pollák.

slovakia

left justify in out

"Cieľom návrhu zákona je premietnuť princíp solidarity aj do ustanovení cestného zákona tak, aby sa neukladali povinnosti tým občanom, ktorí ich vzhľadom na svoj vek, zdravotný stav a iné objektívne okolnosti nemôžu plniť a ani by nebolo spravodlivé takéto plnenie od nich požadovať," argumentujú obyčajní ľudia. Podľa terajšej právnej úpravy poľadovicu alebo sneh sú z chodníkov povinní odstraňovať vlastníci, správcovia alebo užívatelia priľahlých nehnuteľností. Kadúc a Pollák navrhujú, aby povinnosť zabezpečiť schodnosť chodníkov priľahlých k nehnuteľnosti v spomínaných štyroch prípadoch zabezpečila obec.

 

Návrh má podľa predkladateľov pozitívne sociálne vplyvy, pre obec môže byť táto nová zákonná povinnosť vítanou príležitosťou na využitie mechanizmov aktívnej podpory pri znižovaní nezamestnanosti. Obce podľa nich na čistenie chodníkov pravdepodobne využijú ľudí, ktorí nemajú prácu a sú schopní vykonávať menšie obecné služby.

 

"Zapojenie týchto osôb do zabezpečovania schodnosti chodníkov bude mať pozitívny vplyv na integráciu týchto osôb do spoločnosti vrátane obnovenia si pracovných návykov a zároveň aj pozitívny vplyv na zvýšenie zamestnanosti (aspoň dočasne) v obci," vysvetľujú Kadúc a Pollák.

 

Poslanci obyčajných ľudí už identickú novelu do parlamentu predkladali v roku 2013, národná rada ju neschválila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies