Dôchodcovia môžu prežiť aj špeciálne letné dobrodružstvá

NETKY.SK • 5 August 2020, 19:0 • 2 min
Dôchodcovia môžu prežiť aj špeciálne letné dobrodružstvá

„Neseďte doma - nečítajte knihy a nepozerajte telenovely! Poďte sa zabaviť a užiť si dni plné slnka a vody do Patiniec,“ láka OZ Rozprávkovo s tým, aby si tu zaspomínali na dobu pionierskych táborov, strávili letný dni bez nudy a spoznali nových priateľov. Dôchodcovia tak môžu počas zväčša nudnej jesene života zažiť aj adrenalín.

slovakia

left justify in out

Na rekreačnej scéne sú okrem táborov pre deti aj tie pre skôr narodených. OZ Rozprávkovo napríklad ponúka takéto tábory v troch cenových hladinách, pričom najdrahšie sú za 170 eur. Za to seniori dostanú ubytovanie na 6 dní a 5 nocí, päť polpenzií, bohatý program od animátorov, ale dokonca aj celodenný vstup do wellness.

 

Aj kórejčina

V roku 2013 sa do takejto aktivite pridali aj v Prešovskom kraji, keď podujatie pripravilo OZ Barlička, kde sa okrem zábavy pri hudbe zo 70. rokov dôchodcovia niečo aj naučia. Osvojili si tu napríklad hry ako pétanque a bowling. Súčasťou bolo divadlo, karneval i tanec. „Počas činností si obohatia slovnú zásobu o základné cudzie výrazy z Kórei, Turecka, Ukrajiny, Portugalska či Španielska,“ prezradila Anna Kvokačková s tým, že dobrovoľníci pochádzali práve zo spomenutých krajín.

 

img

 

Vezmú aj vnúčatá

Sanatórium Dom srdca v Martine na svojej stránke informuje, že opäť zorganizujú tábory. A dokonca ponúkajú jednu špecialitu, keď umožnia starým rodičom stráviť nepretržitý čas s vnúčatami. „Máme však dve novinky – denný tábor pre starých rodičov s vnúčatami a denný tábor pre seniorov,“ uvádza sanatórium s tým, že cena je 90 eur, resp. 115 eur. 

 

Gizka Oňová

Motivátorku seniorov Gizku Oňovú ponúkajú ako jedno z najväčších lákadiel podujatia v OZ Guitarlandia zo sídlom v Zlatých Moravciach. „Hlavným cieľom tohto tábora je spríjemniť seniorom ich stereotypný život. Dať im pocit šťastia, lásky, spokojnosti a vyčariť im úsmev na tvári,“ uvádza stránka OZ s tým, že súčasťou programu je napríklad aj táborová olympiáda, šach, pexeso, ručné práce či hry zamerané na presnosť. „Veríme, že aspoň takto im je možné spríjemniť ich stereotypný život a vyčariť im úsmev na tvári. Náš pobyt ukončíme spoločným táborákom.“

 

img

 

Príjemné s užitočným

Možnosť, ako zažiť takýto zážitok je navštíviť aj tábory, pri ktorých rekreanti spájajú príjemné s užitočným. Na Orave takto opravujú zrúcaninu kostolíka sv. Kozmu a Damiána. Dobrovoľníci pomáhajú aj „s renováciou Čierneho hradu v pohorí Tribeč, s prerábkou bývalej školy na umelecké centrum v rodnej obci Ivana Kraska Lukovištia, alebo s renováciou Obišovského hradu, ktorý spadá pod Prešovskú hradnú cestu tvoriacu šesť hradov. V dedinke Slatinka môžu zase pomôcť s environmentálnymi prácami,“ píše Forbes s tým, že jeden z účastníkov mal dokonca až 78 rokov.

 

Aj v susednej Českej republike už s takýmito tábormi majú dlhé skúsenosti. Tak napríklad Český červený kríž z Havlíčkovho Brodu robí tábory pre dôchodcov každý rok. „Nechýbajú rozcvičky, celodenné aktivity, táborové hry, večerné posedenie,“ povedala pre iDnes vedúca strediska Ilona Loužecká.

 

Prečítajte si aj o detských táboroch, čo musia zabezpečiť organizátori a aké kontroly robí Úrad verejného zdravotníctva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona