Dôchodci nad 62 rokov už nebudú môcť zrejme používať vlaky zadarmo

NETKY.SK • 26 Apríl 2020, 13:18 • 2 min
Dôchodci nad 62 rokov už nebudú môcť zrejme používať vlaky zadarmo

BRATISLAVA - Bezplatná železničná preprava dôchodcov nad 62 rokov má byť dočasne pozastavená do odvolania. Minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal (Sme rodina) navrhol vláde schváliť príslušné uznesenie na základe odporúčania Ústredného krízového štábu SR.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Eliminácia blízkeho kontaktu

Ide o súčasť opatrení proti pandémii koronavírusu so zámerom obmedziť cestovanie seniorov ako najzraniteľnejšej skupiny na ochorenie COVID-19. "Dôvodom na toto dočasné opatrenie je ekonomická motivácia na zníženie rozsahu cestovania vybraného okruhu cestujúcich okrem nevyhnutnej potreby, eliminovanie blízkeho kontaktu medzi cestujúcimi a s tým súvisiace zníženie rizika prenosu ochorenia COVID-19," oznámil rezort dopravy v predloženom materiáli. Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) môže o tom rozhodnúť už na svojom zasadnutí už dnes s plánovaným začiatkom o 16:00.

 

img

 

Koho sa týkala bezpaltná doprava? 
Kabinet má podľa návrhu ministra dopravy a výstavby a na odporúčanie ústredného krízového štábu pozastaviť platnosť uznesenia vlády SR z roku 2014 o zavedení bezplatnej prepravy realizovanej v rámci vnútroštátnej prepravy vo vozňoch 2. triedy do odvolania pre osoby, ktoré dovŕšili 62 rokov. Ide o poberateľov dôchodkov podľa zákona o sociálnom poistení, ako aj o osoby, ktorým obdobný nárok na vyplácanie takýchto dôchodkov priznala verejná inštitúcia členského štátu Európskej únie.

 

Nielen starší dôchodci

Týka sa to tiež poberateľov vdovských, vdoveckých, sirotských a invalidných výsluhových dôchodkov podľa zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov. Minister dopravy a výstavby má následne bezodkladne priamo rozhodnúť o neuplatňovaní príslušnej časti každej zmluvy o dopravných službách vo verejnom záujme, ktorá sa vzťahuje pre túto oblasť a pre tieto kategórie cestujúcich.

 

img

 

Zvýhodnené osoby a zľavy
"Dočasným zrušením bezplatnej prepravy aj pre ostatné okruhy cestujúcich sa nezruší možnosť ich cestovania," informoval rezort dopravy. Cestovanie bude naďalej bez obmedzenia, cestujúci si však bude musieť zadovážiť a zaplatiť taký cestovný lístok, ktorý zodpovedá možnostiam definovaným v príslušnom prepravnom a tarifnom poriadku daných dopravných spoločností (Železničná spoločnosť Slovensko, a. s., a RegioJet, a. s.). Zároveň bude umožnené využívať klasické štátom regulované zľavy. "Pre osoby nad 70 rokov bude umožnené cestovať za cenu len 0,15 € za každých 50 km, osoby s ťažko zdravotným postihnutím budú mať možnosť využiť zľavu 60 % zo základného cestovného, osoby s pravidelnou dochádzkou do zamestnania zľavu 50 % a osoby nad 60 rokov zľavu 40 % zo základného cestovného," priblížilo ministerstvo. V ponuke budú aj ostatné zľavy - zľava 15 % regional pri ceste do 60 km, či zľava 10 % pre predplatné cestovné lístky na určitý čas.

 

img

 

Žiaci a študenti do 26 rokov
Bezplatná železničná preprava žiakov a študentov je dočasne pozastavená do odvolania už od 1. apríla. Rozhodnutie vlády z 27. marca platí pre žiakov a študentov do 26 rokov, vrátane školopovinných detí od šesť do šestnásť rokov až do odvolania počas zatvorenia všetkých typov škôl. Žiaci a študenti podľa Železničnej spoločnosti Slovensko, a. s., v jej vlakoch od 1. apríla cestujú so zľavou 50 % z obyčajného cestovného v 2. vozňovej triede.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona