Dôchodca z Jelšavy túžil zalesniť spustnutý kopec, vysadil na ňom viac ako 150 stromčekov

NETKY.SK • 29 Október 2015, 15:45 • 2 min
Dôchodca z Jelšavy túžil zalesniť spustnutý kopec, vysadil na ňom viac ako 150 stromčekov

JELŠAVA – Viac ako 150 stromov vysadil počas niekoľkých rokov na vrchu Hradovisko nad Jelšavou 78-ročný dôchodca Ladislav Antal z Revúcej. Ako uviedol pre TASR, dôvodom bola jeho túžba opätovne zalesniť tento v súčasnosti holý kopec.

slovakia

left justify in out

Na Hradovisku rástol pred niekoľkými desaťročiami hustý les, v dôsledku pôsobenia priemyselných vplyvov v minulosti však došlo k jeho úplnému odlesneniu. "Tento vrch je mojou srdcovou záležitosťou, pretože som pod ním kedysi býval a ako chlapec som sa na ňom s kamarátmi hrával. Mrzelo ma, že tak spustol a keď som v Revúcej objavil dub so zaujímavými listami, rozhodol som sa, že sa ním pokúsim Hradovisko zalesniť," priblížil svoju motiváciu dôchodca.

 

Ako ďalej spomenul, na skúšku najprv vypestoval z nazbieraných žaluďov niekoľko sadeníc stromčekov, ktoré vysadil na kopci nad svojím domom. Keď sa ujali, rozhodol sa ďalšie zasadiť na Hradovisku. "Začal som s tým v roku 2009. Prvý rok som vysadil len šesť kusov priamo na vrchole kopca, tie sa však neujali. Druhý rok som zasadil 50 stromčekov a odvtedy sadím každý rok. Spolu som ich už vysadil vyše 150," povedal Antal, ktorý okrem sadenia svoje mladé duby chodieva aj pravidelne polievať. "V súčasnosti ich tam rastie okolo 30, čo považujem za úspech vzhľadom na to, že na Hradovisku je veľmi zlá, neúrodná až prachovitá pôda," dodal.

 

Snahu dôchodcu oceňuje aj primátor Jelšavy Milan Kolesár. "Je úctyhodné, že v tomto veku sa rozhodol podporiť takúto myšlienku vlastnou činnosťou. Viem, že minimálne trikrát do týždňa sem počas tohtoročného horúceho leta na vlastné náklady chodieval autobusom z Revúcej a pravidelne sadenice zalieval," vyzdvihol primátor, ktorý sa bol na Hradovisku na stromčeky osobne pozrieť. "Napočítal som tam vyše dvadsať dubov, ktoré sa ujali a pekne rastú, takže jeho námaha nebola márna," zakončil primátor s tým, že budúci rok dôchodcovi so zalievaním pomôžu aj mestskí pracovníci. Zalesniť Hradovisko sa v posledných dvoch rokoch snaží aj jelšavská samospráva, ktorá za pomoci dobrovoľníkov, pracovníkov mestského úradu a žiakov základnej školy na kopci vysadila približne 3000 sadeníc agáta a hraba.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona