Dôchodca v Nemecku zomrel po požití jedovatej cukiny

NETKY.SK • 20 August 2015, 15:15 • 2 min
Dôchodca v Nemecku zomrel po požití jedovatej cukiny

HEIDENHEIM - Úmrtie 79-ročného muža, ktorý sa otrávil po požití jedovatej cukiny, vyvolalo vážne obavy v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko na juhozápade Nemecka.

slovakia

left justify in out

Muža spolu s jeho manželkou ešte pred dvoma týždňami previezli na kliniku v meste Heidenheim so silnými bolesťami žalúdka. Personálu vtedy povedal, že zjedol "veľmi horkú" cukinu. Zomrel minulú nedeľu.

 

Chuťovo horkastý bakteriálny jed kukurbitacín, ktorý sa nachádza práve v zelenine patriacej do rodiny tekvíc akou je napríklad cukina, tekvica či uhorka, poruší po požití membránu žalúdka a čriev.

 

Napriek tomu, že jed sa pestovaním podarilo z veľkej časti zeleniny odstrániť, nemeckí zdravotníci varujú, aby ľudia venovali zvýšenú pozornosť najmä jedlám, ktoré tieto plodiny obsahujú a majú horkastú chuť.

 

Jedovatú cukinu, ktorá úmrtie zapríčinila, testovala vedúca chemického výskumu z Úradu pre kontrolu potravín a verejné zdravie v Sttutgarte Maria Rothová. Uviedla, že šlo o prvý prípad, kedy sa jej laboratórium zaoberalo otravou jedlom.

 

Zelenina si podľa Rothovej len zriedkakedy zachová takéto jedovaté zložky, zvýšené riziko však predstavujú práve doma vypestované plodiny. Za potenciálnu príčinu mutácie cukiny v tomto smrteľnom prípade označila vedkyňa vlnu horúčav, ktorú krajina zažívala posledné týždne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies