Dočasným venezuelským prezidentom bude Nicolas Maduro

NETKY.SK • 6 Marec 2013, 12:35 • 2 min
Dočasným venezuelským prezidentom bude Nicolas Maduro

CARACAS - Prezidentské voľby vo Venezuele sa po úmrtí dlhoročného prezidenta Huga Cháveza uskutočnia najneskôr do 30 dní, pričom do zvolenia novej hlavy štátu bude prezidentské právomoci vykonávať viceprezident Nicolas Maduro. Oznámil to dnes venezuelský minister zahraničných vecí Elias Jaua.

slovakia

left justify in out

Šéf diplomacie ďalej podľa agentúry AP uviedol, že Maduro bude prezidentským kandidátom vládnucej Jednotnej socialistickej strany Venezuely (PSUV). Presný termín prezidentských volieb nebol zatiaľ stanovený.

"Viceprezident preberá právomoci. Voľby sa uskutočnia v najbližších 30 dňoch," povedal Jaua podľa agentúry Reutes. Jaua pre vysielaciu sieť Telesur uviedol, že Chávez vlani v decembri pred smrťou jednoznačne povedal, ako by sa malo postupovať v prípade jeho úmrtia.

Chávez vtedy uviedol, že Maduro by sa mal stať kandidátom socialistov a zároveň by mal aj nové voľby pripraviť. Venezuelská ústavy konštatuje, že prezidentské právomoci dočasne preberá predseda Národného zhromaždenia, ktorým v súčasnosti je Diosdado Cabello, v prípade, že prezident nemohol zložiť sľub. Cháveza zvolili vlani v októbri, pričom slávnostný sľub neskladal, napísala AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona