Dočasný prezident Turčynov varuje Rusko pred pohybmi vojska na Kryme

NETKY.SK • 27 Február 2014, 16:50 • 2 min
Dočasný prezident Turčynov varuje Rusko pred pohybmi vojska na Kryme

KYJEV - Susedná krajina si dodnes udržiava základne v prístave Sevastopoľ, kde slúžia tisíce vojakov.

slovakia

left justify in out

Dočasný ukrajinský prezident OIexandr Turčynov vo štvrtok varoval, že akékoľvek presuny ruských síl mimo ich základní na území Krymskej republiky budú vnímané ako akt vojenskej agresie. Jeho slová cituje ruský spravodajský portál RIA Novosti, ktorý zároveň informuje o napätej situácii na Kryme po tom, ako budovu tamojšieho parlamentu počas dňa obsadili ozbrojenci odmietajúci prevzatie moci v Kyjeve doterajšou opozíciou. "Akýkoľvek pohyb, obzvlášť so zbraňami, mimo oficiálnych miest pobytu upravovanými našou dohodou budeme interpretovať ako vojenskú agresiu," povedal Turčynov.

 

Väčšina obyvateľov republiky na čiernomorskom polostrove sa hlási k ruskej národnosti, čo sa po zosadení proruského prezidenta Viktora Janukovyča prejavilo protestami a výzvami na pripojenie k Rusku. Susedná krajina si dodnes udržiava základne v prístave Sevastopoľ, kde slúžia tisíce vojakov, napriek deklarovaným obavám o práva ukrajinských Rusov však Moskva ubezpečuje, že do záležitostí Ukrajiny nebude zasahovať. 

 

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok informovalo, že uviedlo do pohotovosti sily pozdĺž hranice s Ukrajinou, čo údajne súvisí práve s udalosťami na Kryme. Ruský prezident Vladimir Putin ešte v stredu nariadil mimoriadne vojenské cvičenia v západných častiach Ruska. Podľa zdrojov RIA Novosti sa v uplynulých dňoch pohybovali v Sevastopoli a okolí ruské obrnené transportéry. "Ruské ministerstvo zahraničných vecí nepoprelo správy o zvýšenej vojenskej aktivite v oblasti, tvrdí však, že akékoľvek presuny vojakov sa uskutočnili v súlade s predošlými vojenskými dohodami s Kyjevom," uvádza portál.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona