Dočasný egyptský prezident rozpustil parlament, islamisti sú v uliciach

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 20:34 • 2 min
Dočasný egyptský prezident rozpustil parlament, islamisti sú v uliciach

KÁHIRA - Predseda ústavného súdu a dočasný prezident Egypta Adlí Mansúr v piatok nariadil rozpustenie parlamentu, ktorý kontrolovali islamisti podporujúci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího. Mansúr zároveň vymenovalo nového šéfa tajnej služby.

slovakia

left justify in out

 Tisíce prívržencov egyptskej odnože panislamského Moslimského bratstva medzitým vyšli do ulíc, kam prišli vyjadriť svoju nespokojnosť so zosadením prezidenta armádou. Pri stretoch sa ozývala streľba a podľa svedkov na mieste zomreli traja ľudia. Na protestnom podujatí v Káhire sa objavil aj najvyšší vodca bratstva Muhammad Badía, ktorého údajne vo štvrtok zadržali pre podozrenie z "podnecovania k zabíjaniu demonštrantov". Badía prítomným oznámil, že zotrvajú na uliciach, kým nebude Mursí ako prvý demokraticky zvolený prezident Egypta opätovne vymenovaný za lídra krajiny. Toho by však mali začať v pondelok vypočúvať v súvislosti s obvineniami z "urážky súdnictva".

Egyptské ozbrojené sily v pondelok varovali, že zasiahnu do vyostrujúceho sa sporu medzi Mursím a opozíciou, ak "požiadavky ľudu" nebudú splnené v priebehu 48 hodín. Vyhlásenie s ultimátom zverejnili po tom, ako cez víkend vyšli do ulíc milióny odporcov islamistického lídra, aby si pripomenuli prvé výročie jeho nástupu do funkcie. Po tom, ako sa Mursí odmietol podriadiť, ho armádne velenie v stredu zbavilo funkcie a pozastavilo platnosť ústavy z dielne islamistov. Zosadený prezident, ktorý je v domácom väzení, konanie armády označil za vojenský puč, zatiaľ čo Moslimské bratstvo vyzýva Egypťanov na pokojné protesty. 

Africká únia v piatok rozhodla o pozastavení členstva Egyptu a zároveň vyslovila odmietavý postoj k "nezákonnému uchopeniu moci". Podľa bloku spadajú udalosti v Egypte do definície protiústavnej zmeny vlády. Egypt sa do štruktúr organizácie môže vrátiť po obnovení ústavného poriadku, zhodli sa lídri AÚ. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhých 30 rokov. Jeho vláda však bola zárukou stability doma aj v celom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona