Dočasnou hlavou Ukrajiny bude predseda parlamentu

NETKY.SK • 23 Február 2014, 13:15 • 2 min
Dočasnou hlavou Ukrajiny bude predseda parlamentu

KYJEV - Ukrajinský parlament rozhodol o odstavení proruského prezidenta Viktora Janukovyča v sobotu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinský parlament rozhodol v nedeľu o tom, že dočasnou hlavou štátu sa stane jeho predseda Oleksandr Turčynov. Poslanci majú teraz čas do utorku, aby sformovali prechodnú vládu. "To je momentálne priorita," povedal Turčynov v parlamente. Predčasné prezidentské voľby už boli stanovené na 25. mája a kandidovať v nich plánuje tak prepustená expremiérka Julija Tymošenková, ako aj opozičný líder Vitalij Kličko. "Chcem spraviť z Ukrajiny modernú európsku krajinu," povedal v tejto súvislosti Kličko. Tymošenková, ktorá rovnako presadzuje integráciu Ukrajiny do EÚ, svoju kandidatúru oznámila okamžite po sobotnom prepustení z väzenia.


 

Ukrajinský parlament rozhodol o odstavení proruského prezidenta Viktora Janukovyča v sobotu. Polícia prestala strážiť prezidentské budovy v Kyjeve a umožnila tak demonštrantom voľný prístup do okázalej prezidentovej rezidencie, kde mal okrem iného vlastnú zoo, imitáciu veľkej pirátskej lode, rozsiahle golfové ihrisko či luxusnú zbierku automobilov. Ľudia napriek tomu slušne stoja v radoch, fotografujú a rabovanie hlásené nie je, po celej krajine však naopak padajú sochy vodcu boľševikov Lenina.

 

Poslanci začali meniť obsadenie kľúčových vládnych postov, zosadili ministra zahraničia Leonida Kožara i ministra školstva Dykmitra Tabačnyka, a súčasne zahájili stíhanie asi troch desiatok ľudí pre krvavé represie, medzi nimi generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Ministerstvo zdravotníctva medzičasom zvýšilo oficiálny počet obetí od 18. februára na 88.


 

Minister vnútra Arsen Avakov v nedeľu potvrdil, že Janukovyč sa deň predtým pokúsil odletieť charterovým letom z Donecka do Ruska, čo mu však nebolo umožnené. Do Ruska podľa agentúry Interfax odišiel aj bývalý proruský premiér Mykola Azarov. Krajinu podľa ukrajinských médií opúšťajú aj ďalší členovia bývalej vlády a odstupujú vysokí úradníci dosadení prezidentom v Lvovskej a Charkovskej oblasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies