Dočasné prímerie v Donbase separatisti narušili už dvakrát

NETKY.SK • 9 December 2014, 12:55 • 2 min
Dočasné prímerie v Donbase separatisti narušili už dvakrát

KYJEV - Od 10.00 h miestneho času, keď vládne sily na východe Ukrajiny začali dodržiavať dočasné prímerie, došlo zo strany proruských separatistov dvakrát k jeho narušeniu, a to v oblasti Debaľceva. Informovala o tom agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Viktora Muženka.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dĺžka "režimu ticha" v oblasti Donbasu nie je stanovená na presné obdobie, ale do úplného zastavenia paľby, spresnil Muženko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve.
     

Muženko vysvetlil, že "v situácii, keď bude zaručené dôsledné rešpektovanie dohody o dočasnom prímerí, bude možné hovoriť o plnení ďalších bodov dohody zameranej na stabilizáciu situácie na východe Ukrajiny.
     

Agentúra Ukrinform dnes ráno s odvolaním sa na vyhlásenie hovorcu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany Andrija Lysenka, uviedla, že ak obe strany budú dodržiavať prímerie, bude možné prejsť k realizácii ďalších bodov minského protokolu vrátane odsunu zbraní mimo územia 15 kilometrov širokej nárazníkovej zóny, prepustiť zajatcov, odstrániť nastražené míny, obnoviť kontrolu na štátnych hraniciach a napokon aj stiahnuť všetky zbrane a demilitarizovať oblasť konfliktu.
     

Pokiaľ ide o počet zajatých, Jurij Tandit, predseda koordinačného centra na oslobodzovanie zajatcov pri ukrajinskom ministerstve obrany, dnes v Kyjeve uviedol, že do zajatia protivníka padlo 684 vojakov vládnych síl a ďalších 1600 ich považujú za nezvestných. 
     

Ukrajinské agentúry dnes pripomenuli, že 4. decembra sa prezident Petro Porošenko stretol s vedením tzv. silových rezortov, aby spoločne posúdili ďalšie kroky, ktoré by mali nasledovať v súvislosti s jednodňovým prímerím. Zvažovali aj scenár ďalšieho postupu v prípade, že by separatisti prímerie nerešpektovali. Bližšie podrobnosti agentúry neuviedli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona