Dočasné humanitárne prímerie v pásme Gazy bude vo štvrtok na päť hodín

NETKY.SK • 17 Júl 2014, 07:39 • 2 min
Dočasné humanitárne prímerie v pásme Gazy bude vo štvrtok na päť hodín

JERUZALEM - Izrael dnes súhlasil s dočasným zastavením ostreľovania palestínskeho pásma Gazy z humanitárnych dôvodov. Paľba sa preruší vo štvrtok na dobu piatich hodín, píše agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Izraelská armáda sa po konzultácii s činiteľmi OSN rozhodla prerušiť "vojenské operácie zamerané na pásmo Gazy medzi 10.00 h a 15.00 h miestneho času (9.00-14.00 h SELČ)", uvádza sa vo vyhlásení izraelskej strany.
      

Dôvodom ústupku je súhlas Izraela, aby si Palestínčania mohli doplniť zásoby potravín a pitnej vody. Armáda však varovala, že v prípade porušenia prímeria hnutím Hamas alebo inými militantnými skupinami podnikne "tvrdú a ráznu" odvetu.
      

Výzvu na prerušenie ostreľovania predložil zvláštny koordinátor OSN pre blízkovýchodný mierový proces Robert Serry po rozhovoroch s izraelským koordinačným úradom vládnych záležitostí na palestínskych územiach, pripomína agentúra AP.
      

Palestínske hnutie Hamas, ktoré vládne v Gaze, sa k správe bezprostredne nevyjadrilo. Predtým však odmietlo Egyptom navrhované prímerie, ktoré by ukončilo dosiaľ deväťdňový konflikt. O život pri ňom prišlo 215 Palestínčanov a jeden Izraelčan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies