Dobrý policajný pes musí byť tvrdý, razantný a rýchly

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 08:53 • 2 min
Dobrý policajný pes musí byť tvrdý, razantný a rýchly

Dobrý policajný pes musí byť tvrdý, razantný a rýchly

slovakia

left justify in out

img

Vyhlásením výsledkov sa dnes v Nitre skončil 14. ročník krajských Majstrovstiev policajných psov v klasickej kynológii. Absolútnym víťazom spomedzi kynológov krajského policajného riaditeľstva v Nitre sa stal Vladimír Zlejší s deväťročným psom Bilkom.
      Podľa slov krajského policajného kynológa Ladislava Filipa mala štvordňová súťaž veľmi dobrú úroveň. „Skladá sa z troch komplexov. Je to poslušnosť, sú to obranné práce a sú to pachové práce. Čo sa týka úrovne a pripravenosti psov, tak som spokojný. Samozrejme, je sa vždy v čom zlepšovať, ale hodnotím to ako dobré preteky,“ skonštatoval po vyhodnotení súťaže.
      Tohtoročné majstrovstvá boli pre psov mimoriadne náročné, pretože sa po novelizácii skúšobného programu kynológov zmenili podmienky pri obranných prácach. „Posledná disciplína je zadržanie páchateľa s protiútokom na 100 metrov. Prvýkrát sme robili tento kontrolný výkon psa na ochranný odev Ringo. Bolo to náročné, pretože psy boli doteraz trénované na rukáv,“ vysvetlil Filip. Podľa skúseného figuranta Miroslava Scherhaufera je pes pri novom spôsobe vystavený mimoriadnemu tlaku. „Páchateľ v tomto prípade neuteká, ale útočí na psa v plnej sile. Je to preto aj skúška odolnosti zvieraťa. Boli tu psy, ktoré išli na istotu a pekne si vyrátali krok páchateľa a zobrali ho hneď na prvýkrát. Je to pre psa úplne iné, ako keď človek iba uteká, tuto páchateľ na psa útočí,“ vysvetlil Scherhaufer.
      Podľa policajného figuranta väčšina policajných psov zvládla aj túto novú a náročnú úlohu veľmi dobre. „Sú vycvičení, ale položme si otázku, kto bude utekať proti policajnému psovi bez náhubku. Sú cvičení tak, aby tam bola aj tvrdosť, aj razancia, aj rýchlosť. Dobrý dravý pes berie páchateľa ako rovnocenného súpera, ako protivníka, s ktorým sa ide biť, alebo zabiť a jeden z nich musí vyhrať a dobrý pes to rieši týmto štýlom,“ vysvetlil Scherhaufer.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies