Dobrovoľníci vyzbierali v okolí Dunaja až tonu odpadkov

NETKY.SK • 29 Jún 2017, 13:40 • 2 min
Dobrovoľníci vyzbierali v okolí Dunaja až tonu odpadkov

BRATISLAVA - Takmer tonu odpadu vyzbieralo niekoľko stoviek dobrovoľníkov, ktorí sa na výzvu ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa zapojili do čistenia brehov Dunaja.

slovakia

left justify in out

Ako informoval Odbor komunikácie Ministerstva životného prostredia SR, iniciatíva s názvom Deň pre Dunaj sa uskutočnila minulú sobotu takmer v štyridsiatich mestách a obciach pri povodí Dunaja v rámci Medzinárodného dňa Dunaja, ktorý si dnes pripomíname.

Cieľom iniciatívy však nebolo len vyčistiť a skrášliť okolie Dunaja a Malého Dunaja. Výzva predovšetkým poukázala na aktuálnu potrebu zmeniť odpadovú politiku na Slovensku.

 

„Urobili obrovský kus práce v prospech životného prostredia. Na druhej strane skutočnosť, že sme vyzbierali až jednu tonu odpadu, nie je dôvod pre radosť. Preto na rezorte intenzívne pracujeme na zmene odpadovej politiky. Aby sme odpad pri Dunaji či inde zbierať nemuseli,“ vyhlásil Sólymos.

 

Rezort životného prostredia poskytol dobrovoľníkom rukavice a vrecia na zber. Vyzbieraný odpad odviezli zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku. Takmer polovicu z celkového množstva odpadkov vyzbierali dobrovoľníci v obciach Sap, Ňárad, Veľké Kosihy a Klížska Nemá.

Medzinárodný deň Dunaja vyhlásila v roku 2004 Medzinárodná komisia pre ochranu Dunaja (ICPDR) so sídlom vo Viedni pri príležitosti 10. výročia podpísania Dohovoru o spolupráci pri ochrane a trvalom využívaní Dunaja. Cieľom tohto dohovoru je prispieť vzájomnou spoluprácou všetkých krajín v povodí Dunaja k zlepšeniu kvality jeho vôd.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona