Dobrovoľníci v Liptovskom Mikuláši denne varia bezdomovcom teplú polievku

NETKY.SK • 14 December 2015, 15:53 • 2 min
Dobrovoľníci v Liptovskom Mikuláši denne varia bezdomovcom teplú polievku

Liptovský Mikuláš - Opäť po roku začali dobrovoľníci z Liptovského Mikuláša variť pre ľudí bez domova. Až do marca sa môžu každý pracovný deň o 11.00 h zadarmo najesť v Dome kultúry v mestskej časti Palúdzka. Jedno teplé jedlo denne im poskytne v spolupráci s mestom miestne združenie YMCA, Farská charita, Slovenský Červený kríž a Evanjelická diakonia.

slovakia

left justify in out

Okrem teplej hustej polievky dostanú bezdomovci aj občerstvenie v podobe kávy alebo čaju. "Veľmi si vážime pomoc týchto ľudí. Je nám jedno, čo navaria, my zjeme všetko, sme zvyknutí. Ide hlavne o to, že to je teplé," povedal pre TASR bezdomovec Vladimír. Ľudia bez domova môžu v Liptovskom Mikuláši prenocovať za symbolický poplatok v nocľahárni v Hlbokom. Jej kapacita je však len 12 miest, v týchto dňoch je každodenne obsadená. "Hlavným problémom je, že nocľaháreň sa nachádza v rómskej osade Hlboké. Rómovia nás tam bijú, bojíme sa tam chodiť. Niekoľkých z nás tam pomaly dobili na smrť," dodal.

 

Desiatky ľudí bez domova sa počas chladných dní potulujú po uliciach, pretože cez deň sa nemajú kam uchýliť. Podľa manželov Perašínovcov, ktorí mali v prvý deň varenia službu, nejde len o to, že sa ľudia v núdzi najedia, ale aj o to, že majú kde stráviť chvíľu času, ohriať sa a porozprávať. "Tie rozhovory sú veľmi dôležité. Oni majú pocit, že niekto je tu pre nich. Toto sú síce malé priestory, ale cítia, že sú tu vítaní a nik ich odtiaľto nevyhadzuje," vysvetlil Pavel Perašín zo združenia YMCA. Ako dodala jeho manželka Viera, ich snom je zabezpečenie stacionára pre ľudí bez domova, aby mali svoje dôstojné miesto, kam môžu vstúpiť bez vyčítavých pohľadov okolia. "Napríklad v Okoličnom teraz mesto predáva dom. Bolo by skvelé, keby sa našla nejaká organizácia, ktorá by tento dom kúpila a urobila by v ňom miesto pre ďalších bezdomovcov. My na to už nestačíme a je potrebných veľa finančných prostriedkov. Dôležité je, aby ľudia začali myslieť inak," uviedla.

 

Manželia Viera a Pavel Perašínovci dostali v uplynulých rokoch aj Cenu primátora mesta Liptovský Mikuláš za dlhoročnú starostlivosť o ľudí bez domova a v hmotnej núdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies