Dobrovoľníci sa môžu zapojiť do upratovania chodníkov

NETKY.SK • 22 September 2013, 15:17 • 2 min
Dobrovoľníci sa môžu zapojiť do upratovania chodníkov

POPRAD - Okrem Tatier môžu dobrovoľníci pomôcť upratať aj v Pieninách.

slovakia

left justify in out

Dobrovoľníci sa môžu po roku opäť zapojiť do upratovania tatier po letnej turistickej sezóne. Tohtoročný, už 35. ročník akcie Čisté hory sa uskutoční v sobotu 28. septembra. Záujemcovia sa môžu už o 8:00 pristaviť na ktoromkoľvek z trinástich nástupných miest od Oravíc až po Červený Kláštor. „Nemysleli sme si, že bude potrebné čistiť hory až tak dlho. Zrejme sme boli pred 35 rokmi idealisti. Symbolicky tak opätovne ukončíme letnú turistickú sezónu a prírode súčasne umožníme, aby si v zime oddýchla čistejšia,“ povedal námestník riaditeľa Štátnych lesov TANAP-u Marián Šturcel.

Účastníci akcie Čisté hory si v tento deň môžu vybrať spomedzi trinástich nástupných miest: v Oraviciach na rázcestí Tichej a Bobroveckej doliny, pri rampe v Roháčskej doline, pri horárni Biela skala v ochrannom obvode Habovka, na vstupe do Tichej a Kôprovej doliny na Podbanskom, pri rampe nad zastávkou električky Popradské pleso, na Štrbskom Plese pod poštou pri centrálnom parkovisku, v Tatranskej Polianke pri rampe na ceste vedúcej na Sliezsky dom, na Hrebienku, na parkovisku pri kabínkovej lanovke v Tatranskej Lomnici, na autobusovej zastávke Biela voda, pri budove ochranného obvodu v Tatranskej Javorine a pri vstupe do Bielovodskej doliny. V ústí liptovských dolín budú dobrovoľníkov očakávať pracovníci Správy TANAP-u. 

V ochrannom obvode Červený Kláštor Štátnych lesov TANAP-u sa v tú istú sobotu uskutoční v spolupráci so Správou Pieninského národného parku akcia Čisté hory a potoky. Dobrovoľníci sa v ranných hodinách stretnú pri autokempingu v Červenom Kláštore.

Počas 34 rokov vyzbieralo takmer 39 000 dobrovoľníkov zo Slovenska i zahraničia z územia Tatranského národného parku a Pieninského národného parku viac ako 58 100 kilogramov rôzneho komunálneho a stavebného odpadu. V posledných rokoch prevláda najmä odpadu z potravín, ktorý do hôr prinášajú turisti. Rekordný bol rok 1980, v ktorom 1 400 ľudí znieslo z turistických chodníkov až 7 655 kg odpadkov. Najznečistenejším v tom roku bolo Skalnaté pleso, kde dobrovoľníci vyzbierali 3 700 kg odpadu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies