Dobrovoľníci pracujúci s mládežou nebudú musieť povinne nosiť výpisy z registra trestov

NETKY.SK • 10 Október 2019, 15:43 • 2 min
Dobrovoľníci pracujúci s mládežou nebudú musieť povinne nosiť výpisy z registra trestov

BRATISLAVA - Dobrovoľníci pracujúci s mládežou zrejme nebudú musieť pred začiatkom svojej činnosti automaticky preukazovať bezúhonnosť výpismi z registra trestov.

slovakia

left justify in out

Povinnosť sa ich bude týkať len v prípade, že ich o to požiada ich dobrovoľnícka organizácia. Vyplýva to z pozmeňujúceho návrhu predsedu parlamentného školského výboru Ľubomíra Petráka (Smer-SD), ktorý predložil k vládnej novele zákona o podpore práce s mládežou. Vládny návrh by sa tak zmäkčil. O definitívnej podobe zmien rozhodne parlament na schôdzi, ktorá sa začína 15. októbra.


„Je to jemnejšia forma, ktorá by mala postačovať,“ uviedol na výbore Petrák. Dodal, že Rada mládeže Slovenska, ktorá zastupuje mládežnícke organizácie, navrhovala bezúhonnosť nepreukazovať, aby bol zákon pružnejší. Chce však dobrovoľníckym organizáciám dať možnosť preveriť si dobrovoľníka, ak majú podozrenie „vzhľadom na to, že sa nám v poslednom čase objavuje relatívne veľa problémov pri práci s mládežou či už ide o sexuálne alebo drogové delikty“.

Rada mládeže Slovenska uviedla, že s daným kompromisom je spokojná. Po prijatí tejto zmeny školský výbor odporučil novelu parlamentu na schválenie.

 

Na dnešnom výbore schválili aj novelu zákona o uznávaní dokladov o vzdelaní a odborných kvalifikáciách, podľa ktorej by malo rozhodovať o uznávaní vysokoškolských diplomov pre účely pokračovania v štúdiu namiesto vysokých škôl ministerstvo školstva. S technickými výhradami prešiel aj vládny návrh ministerky zdravotníctva Andrey Kalavskej, ktorý stanovuje očkovanie ako podmienku prijatia dieťaťa do škôlky.

 

Rokovanie o novele školského zákona od poslancov vládneho Mosta-Híd Štefana Vavreka a Ladislava Balódiho, ktorá by definovala dieťa zo sociálne znevýhodneného prostredia, výbor prerušil. Chce počkať na pozmeňovacie návrhy autorov predlohy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies