Dobrovoľníci budú čistiť svahy pod Chopkom: Mali by sa sadiť aj mladé stromčeky

NETKY.SK • 28 August 2017, 10:03 • 2 min
Dobrovoľníci budú čistiť svahy pod Chopkom: Mali by sa sadiť aj mladé stromčeky

DEMÄNOVSKÁ DOLINA – Dobrovoľníci budú na budúci týždeň v piatok 8. septembra čistiť svahy pod Chopkom, aby ich pripravili na zimnú sezónu.

slovakia

left justify in out

Podujatie pod názvom Zelený Chopok vo svojom štvrtom pokračovaní prináša tento rok aj novinku - v lokalite Záhradky budú dobrovoľníci sadiť mladé stromčeky.

„Druhý septembrový piatok sa na oboch stranách Chopku objavia ľudia v rukaviciach, s vedierkami a vrecami. Milovníci lyžovania vyčistia svoj kopec a strávia aktívny deň v prírode. Odmenou za dobre vykonanú prácu im bude okrem času stráveného s ľuďmi jednej krvnej skupiny aj guláš, zábava s country kapelou aj celodenný skipas,“ informovala Katarína Šarafínová.

Výsadba mladých stromčekov je naplánovaná v spolupráci s urbárom Ploštín, ktorý dodá 2 000 stromčekov a náradie pre dobrovoľníkov na sadenie. Zároveň pred samotnou výsadbou dobrovoľníkov zaškolí. „Táto práca je fyzicky náročnejšia, takže ju budú vykonávať tí zdatnejší dobrovoľníci,“ podotkla.

Čistiť sa budú obidve strany Chopku. „Tomuto kopcu vďačíme za veľa. Je hlavným centrom zimného turizmu nášho regiónu a aj Slovenska a počet hostí a atraktivita pre návštevníkov Liptova rastie aj po zvyšok roka, najmä cez letné prázdniny. Hory sú pre mnohých z nás láskou na celý život a ak môžeme, tak radi priložíme pomocnú ruku a verím, že nadchneme aj ďalších a stretneme sa na kopci v ešte vyššom počte ako pred rokom,“ povedala riaditeľka oblastnej organizácie Darina Bartková.

V minulom roku sa na podujatí zúčastnilo 370 ľudí zo severu a juhu. Vyzbierali takmer 100 ton kamienkov a 20 vriec odpadu. „Najkurióznejšie úlovky boli dámska kabelka a fľaša pravého francúzskeho šampanského. Pozitívne je, že každým rokom počet vyzbieraných odpadkov klesá. K najmenej disciplinovaných návštevníkom strediska patria už dlhodobo niektorí fajčiari, ktorí neváhajú ohorky hasiť v snehu a následne ich len tak pohodiť,“ dodala Šarafínová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies