Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 10:43 • 2 min
Dobrovoľní hasiči už majú možnosť čerpať dotácie z rezortu vnútra

BRATISLAVA - Dobrovoľné hasičské zbory už majú možnosť uchádzať sa o dotácie od Ministerstva vnútra (MV) SR. Tú im dáva novela zákona o poskytovaní dotácií v pôsobnosti tohto rezortu, ktorá je účinná od soboty 1. júla. Zmena legislatívy prišla ako reakcia na požiadavky a podnety viacerých obcí a miest a niektorých občianskych združení.

slovakia

left justify in out

Požiadavky sa týkali najmä zabezpečovania finančných prostriedkov na technické zhodnotenie budov hasičských staníc, hasičských zbrojníc a hasičskej techniky.

 

"Mnohé z uvedených nehnuteľností vrátane hasičskej techniky so zreteľom na zabezpečenie jej akcieschopnosti a bezpečného uskladnenia totiž vyžadujú posilnenie zdrojov ich financovania, zodpovedajúce zvyšujúcim sa nárokom na výkon činností hasičských jednotiek," uviedlo v novele ministerstvo.

 

Oblasti, na ktoré možno poskytnúť dotáciu z rozpočtovej kapitoly ministerstva vnútra, sa preto rozšírili. Konkrétne ide o rekonštrukciu, modernizáciu a iné technické zhodnotenie budov hasičských staníc a hasičských zbrojníc obcí a miest, ako aj ďalších právnických osôb vrátane obstarania hasičskej techniky.

 

"Navrhovaným riešením sa utvoria lepšie podmienky na plnenie úloh najmä dobrovoľných hasičských zborov obcí a miest pri likvidácii požiarov a vykonávaní záchranných prác," zhrnulo ministerstvo.

 

Dotácie bude možné čerpať aj na kúpu objektu, ktorý sa bude využívať ako hasičská stanica alebo hasičská zbrojnica. Ďalej sa umožňuje dotáciu poskytnúť na výstavbu, nadobudnutie, prípadne skvalitnenie objektu v bezprostrednej blízkosti budovy hasičskej stanice alebo zbrojnice, napríklad na garážovanie hasičského auta alebo umiestnenie ďalšej potrebnej hasičskej techniky.

 

Do novely sa tiež dostal záväzok, podľa ktorého je príjemca dotácie povinný zmluvne sa zaviazať, že zachová účel využívania budovy hasičskej stanice, zbrojnice alebo s nimi súvisiaceho objektu aspoň počas 10 rokov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies