Dobrovoľní hasiči môžu nasadiť 1 254 ľudí: Na pomoc prišli aj z iných krajov

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 09:17 • 2 min
Dobrovoľní hasiči môžu nasadiť 1 254 ľudí: Na pomoc prišli aj z iných krajov

BRATISLAVA - Na povodne sú pripravení aj dobrovoľní hasiči. Do zasiahnutých území môžu nasadiť až 1 254 ľudí a k dispozícii majú aj 341 kusov hasičskej techniky. Agentúru SITA o tom informoval vedúci sekretariátu dobrovoľnej požiarnej ochrany Ján Parčiš.

slovakia

left justify in out

Všetky vodomerné stanice v hlavnom meste hlásia 3. stupeň povodňovej aktivity, v meste je od utorka vyhlásená mimoriadna situácia. Hladina Dunaja neustále stúpa, v Bratislave o 7:45 namerali 971 centimetrov, v Devíne 916 centimetrov. Tretí stupeň povodňovej aktivity hlásia aj na rieke Morava v Devínskej Novej Vsi. Najkritickejšia situácia je práve v bratislavskej mestskej časti Devín, kde bola v utorok dopoludnia zrušená prevádzka materskej i základnej školy. Ľudia z niektorých domov pri toku Dunaja už opustili svoje domovy. Ako informoval riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy, v centre mesta zatiaľ nie je situácia kritická na žiadnom úseku. 

Hladiny riek začali po výdatných dažďoch v noci z utorka na dnes stúpať aj v Košickom kraji. Prvý stupeň povodňovej aktivity podľa informácií na internetovej stránke SHMÚ je na rieke Hornád v úseku Kysak a Ždaňa, kde hladina dnes ráno dosahovala 300 cm. Prvý stupeň je aj na rieke Torysa pri Košických Olšanoch. Rieka Olšava pri Bohdanovciach dosiahla v noci druhý stupeň povodňovej aktivity, no do rána jej hladina klesla z 238 cm na 187 cm, čo je prvý stupeň, a ďalej klesá. Prvý stupeň povodňovej aktivity je na hornom toku rieky Laborec pri obci Koškovce v Prešovskom kraji.

Do Bratislavského kraja už dorazili hasiči s technikou z Banskobystrického a Košického kraja. Pripravení sú na výpomoc pri odčerpávaní záplavových vôd veľkokapacitným čerpadlom. Na základe rozkazu prezidenta HaZZ je až do odvolania aktivovaný modul zabezpečujúci leteckú záchranu v spolupráci s Letkou ministerstva vnútra. Ako agentúru SITA informovala vedúca oddelenia komunikačného a organizačného Silvia Jančovičová, hasiči sú v prípade potreby leteckej pomoci pripravení na letisku M.R. Štefánika.

Hasiči neustále monitorujú celý tok Dunaja a ostatných ohrozených oblastí v povodí Moravy, Malého Dunaja a Dolného Váhu. Stále sú zabezpečené stopercentné stavy slúžiacich príslušníkov v Bratislavskom, Nitrianskom a Trnavskom kraji. Do lokality Alžbetin ostrov presunuli plávajúci transportér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies