Dobrovoľné pripoistenie už nemocenské dávky nezvýši

NETKY.SK • 5 Jún 2014, 18:49 • 2 min
Dobrovoľné pripoistenie už nemocenské dávky nezvýši

BRATISLAVA - Od začiatku júla tohto roka už nebude možné si nemocenské dávky a dávku v nezamestnanosti zvýšiť uzatvorením dobrovoľného poistenia.

slovakia

left justify in out

Poslanci Národnej rady SR totiž zakázali súbeh povinného nemocenského poistenia s dobrovoľným nemocenským poistením a povinného poistenia v nezamestnanosti s dobrovoľným poistením nezamestnanosti. Tento krok je súčasťou parlamentom schválenej novely zákona o starobnom dôchodkovom sporení, ktorou sa nepriamo novelizuje aj zákon o sociálnom poistení. Jediným poistením, ktoré budú môcť ľudia uzatvoriť popri povinnom poistení, bude dobrovoľné dôchodkové poistenie. 

 

"Navrhovaná právna úprava vychádza z poznatkov doterajšej aplikačnej praxe Sociálnej poisťovne, ktorá poukazuje na účelové zvyšovanie vymeriavacieho základu na určenie súm nemocenských dávok napr. pri plánovaných medicínskych zákrokoch vyžadujúcich si dočasnú pracovnú neschopnosť a dávky v nezamestnanosti v prípadoch, ak zamestnanec má vedomosť o prípadnom ukončení pracovnoprávneho vzťahu," zdôvodňujú poslanci ústavnoprávneho výboru, ktorí návrh predložili. 

 

Osobám, ktoré sú už v súčasnosti dobrovoľne nemocensky poistené alebo dobrovoľne poistené v nezamestnanosti a súčasne sú povinne nemocensky poistené, dobrovoľné poistenie zanikne od 1. júla tohto roka. Výnimku budú tvoriť prípady, kedy dobrovoľné nemocenské poistenie vzniklo pred 1. júlom tohto roka a dobrovoľne nemocensky poistená osoba nezískala najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia. "V takomto prípade tejto osobe od 1. júla dobrovoľné nemocenské poistenie nezaniká, ale trvá naďalej, najdlhšie do dňa, v ktorom získa najmenej 270 dní dobrovoľného nemocenského poistenia a najmenej 26 týždňov nepretržitého dobrovoľného nemocenského poistenia," uvádzajú poslanci. 

 

Novela zákona o sociálnom poistení od začiatku budúceho roka umožní pracujúcim starobným dôchodcom požiadať o prepočet sumy starobného dôchodku raz ročne bez ohľadu na to, či výkon zárobkovej činnosti ukončia, alebo v nej pokračujú. V súčasnosti totiž Sociálna poisťovňa prepočítava starobné dôchodky len po zániku dôchodkového poistenia, teda v zásade po ukončení dôchodkového poistenia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona