Dobrovoľné poistenie nie je možné zaplatiť jednorazovo vopred, iba samostatne každý mesiac

NETKY.SK • 23 Marec 2017, 13:06 • 2 min
Dobrovoľné poistenie nie je možné zaplatiť jednorazovo vopred, iba samostatne každý mesiac

BRATISLAVA - Niektoré dobrovoľne poistené osoby v snahe nezabudnúť uhradiť poistné uhradia platbu jednorazovo na niekoľko mesiacov dopredu.

slovakia

left justify in out

Takýto postup však zákon o sociálnom poistení neumožňuje a takto odvedené poistné za obdobia pred ich splatnosťou sa považuje za poistné zaplatené bez právneho dôvodu. Sociálna poisťovňa (SP) je povinná vrátiť ho do 30 dní od zistenia tejto skutočnosti.

 

"Ak napríklad dobrovoľne poistený občan zaplatí naraz poistné vo februári nielen za január, ale už vopred na pol roka a Sociálna poisťovňa to zistí napr. 18. apríla, pričom zaplatenú sumu navyše občanovi vráti ešte pred splatnosťou poistného za apríl 2017, tak v takomto prípade musí dobrovoľne poistený zaplatiť poistné aj za apríl. A, samozrejme, následne naďalej platiť poistné za každý predchádzajúci kalendárny mesiac samostatne," informoval TASR hovorca poisťovne Peter Višváder.

 

Poisťovňa preto dobrovoľne poisteným odporúča zvoliť si pravidelne mesačne jeden zo spôsobov platenia poistného, t.j. buď bezhotovostným prevodom, poštovou poukážkou, alebo priamo v hotovosti v pobočke SP.

 

Dobrovoľne poistené osoby majú splatnosť poistného stanovenú do ôsmeho dňa kalendárneho mesiaca, pričom poistné sa platí za predchádzajúci kalendárny mesiac. Ak deň splatnosti pripadne na sobotu alebo na deň pracovného pokoja, poistné je splatné v najbližší nasledujúci pracovný deň. Napríklad poistné za mesiac marec 2017 bude splatné do 10. apríla 2017.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona