Dobroty z cukety

NETKY.SK • 3 Júl 2017, 09:00 • 2 min
Dobroty z cukety

BRATISLAVA - Cukety patria k našim najobľúbenejším prázdninovým plodom. Sú neuveriteľne tvárne. Pristane im varenie, zapekanie i studená úprava so zálievkou.

slovakia

left justify in out

Cuketová pomazánka

 

Potrebné prísady: cuketa, cibuľa, zelená paprika, soľ, korenie, vegeta, syr v črievku

 

Príprava receptu: Na oleji si osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme papriku tiež nakrájanú na malé kúsky a na drobno nastrúhanú cuketu, osolíme, okoreníme, dáme vegetu a necháme zmäknúť. Ked je to mäkké, vytlačíme k tomu syr a ešte stále na sporáku necháme spojiť a syr trochu roztopiť. Podávame vychladené s pečivom.

 

obrazok

 

Špagety s cuketovým pestom

 

Potrebné prísady: celozrnné špagety, 1 väčšiu cuketu, olivový olej, 2 strúčiky cesnaku, sušený cesnak, grilovacie korenie, soľ, mandľové lupene, tvrdý syr

 

Príprava receptu: Špagety dáme variť do vriacej osolenej vody na 10-12 minút. Cuketu nakrájame na kolieska. Na panvici rozohrejeme trochu olivového oleja a orestujeme cuketu s cesnakom. Posypeme grilovacím korením, sušeným cesnakom a ešte trošku restujeme kým je cuketa polomäkká. Potom to celé dáme do mixéra, pridáme lúpané mandle a zmixujeme na jemné husté pesto. Špagety podávame s poriadnou dávkou cuketového pesta a strúhaným tvrdým syrom.

 

obrazok

 

Cuketový prívarok

 

Potrebné prísady: cuketa, cibuľa, mlieko, 2 PL kyslej smotany, mlieko 2 dcl, hl. múka, soľ, kôpor

 

Príprava receptu: Nakrájame nadrobno cibuľu, cuketu nastrúhame na hrubšom strúhadle. Osmažíme cibuľu, pridáme cuketu a dusíme domäkka. Môžme aj jemne priliať vodu, posolíme. Vymiešame si v miske 1 lyžicu hl. múky s mliekom a kyslou smotanou.
Keď je cuketa mäkká, vlejeme zmes do nej. Premiešame a môžme ešte priliať mlieko. Záleží na hustote. Necháme prevrieť a môžeme podávať.

 

obrazok

 

Cuketová pizza

 

Potrebné prísady: 2 stredné cukety, 200g nízkotučného tvrdého syra, 2 vajíčka, soľ

Na oblohu: ľubovoľne, napr. mozarellu light, proscutto, šunku, salámu, paradajku, papriku

 

Príprava receptu: Cuketu nastrúhame najemno, posolíme a necháme postáť asi 15 minút nech pustí šťavu. Potom cuketu dôkladne vyžmýkame od tekutiny, aby ostala čo najsuchšia. Pridáme strúhaný tvrdý syr, vajíčka a dobre premiešame, aby sa všetko spojilo. Môžeme pridať aj trochu sušeného cesnaku. Dáme na plech vyložený papierom na pečenie a vytvarujeme okrúhlu pizzu. Pečieme v rúre vyhriatej na 190°C na strednej priečke 10 minút. Vyberieme, potrieme kečupom a obložíme čím chceme. Dáme naspäť do rúry zapiecť ešte na 15 - 20 minút.

 

obrazok

 

Cuketový koláč

 

Potrebné prísady: 2 šálky postrúhanej cukety, 1šálka kryštal.cukru, 1 vanilkový cukor, 4vajcia, 1prášok do pečiva, 2šálky polohrub.múky, 1/2 šalky oleja, 1/2 šálky kokosu al.orechov

 

Príprava receptu: Vajcia s cukrom vymiešame, pridáme ostatné suroviny. Cesto vylejeme na vymastený a pomúčený plech.Ešte teplý koláč potrieme redším džemom. Posypeme kokosom, orechami alebo čokoládovou polevou.

 

obrazok

 

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona