Dobroslava Trnku obvinili zo zneužívania právomoci

NETKY.SK • 18 December 2019, 13:19 • 2 min
Dobroslava Trnku obvinili zo zneužívania právomoci

BRATISLAVA - Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku za zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa.

slovakia

left justify in out

Zneužívanie právomoci

Skutku sa mal dopustiť v rokoch 2007 až 2014. "Ako verejný činiteľ nesplnil povinnosť vyplývajúcu mu z Trestného poriadku a po prevzatí zvukovej nahrávky zo spravodajskej operácie SIS pod krycím názvom Gorila, z ktorej vyplývalo podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov, od osoby M. K., túto ukrýval a neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní," vysvetlila polícia.

 

img

 

Spolupráca s Kočnerom

Konať tak mal podľa polície s úmyslom zadovážiť majetkový prospech sebe a Marianovi Kočnerovi. "Zároveň v úmysle zadovážiť neoprávnenú výhodu osobám, ktorých rozhovory obsahujúce skutočnosti nasvedčujúce spáchanie trestného činu sú zachytené na predmetnej zvukovej nahrávke," dodala polícia.

 

img

 

Možné obchodovanie s nahrávkou Gorily naznačuje údajný rozhovor Trnku s Kočnerom. Bývalému generálnemu prokurátorovi mal Kočner nadávať, pretože sa vraj pokúsil Gorilou vydierať finančníka skupiny Penta Jaroslava Haščáka. Ten sa dištancoval od všetkých "domnelých aktivít", s ktorými má byť podľa komunikácie spájaný, a odmietol ich.

 

img

 

Kauza Gorila

Nahrávka mala vzniknúť v byte na Vazovovej ulici v Bratislave. Spis Gorila zverejnil anonym v decembri 2011, má zachytávať rozhovor medzi spolumajiteľom Penty Haščákom a politikmi o províziách v štátnych obchodoch v rokoch 2005 a 2006. Haščák aj Penta autenticitu nahrávky spochybňujú.

Nahrávku Gorily našla polícia v dome podnikateľa Mariana K. Podľa špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika zatiaľ nie je isté, či je zverejnená nahrávka naozaj nahrávkou kauzy Gorila. Podľa jeho slov to môže potvrdiť len Slovenská informačná služba. Autenticitu nepotvrdil ani šéf SIS Anton Šafárik. Vysvetlil, že na jej potvrdenie by nahrávku museli porovnať s originálmi, ktoré však súd v minulosti nariadil skartovať.

 

Ako reagovali slovenskí politici na obvinenie Trnku sa dozviete v článku "Reakcia slovenských politikov na obvinenie Dobroslava Trnku".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristian Kubis
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies