AKTUALIZÁCIA: Dobroslav Trnka sa cíti nevinný v kauze zatajovania nahrávky Gorily

NETKY.SK • 6 September 2021, 09:38 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Dobroslav Trnka sa cíti nevinný v kauze zatajovania nahrávky Gorily

BRATISLAVA - Pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I Marekom Filom sa začalo v pondelok prvé hlavné pojednávanie s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom v kauze Gorila. Trnka odmietol možnosť uzatvoriť dohodu o vine a treste. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a aj samosudca prečítal zápisnice zo svedeckých výpovedí. Pojednávanie bude pokračovať v utorok 7. septembra.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 6. septembra 12:00

 

 

Pojednávanie v tejto kauze bude pokračovať v utorok 7. septembra. Vypovedať by mal aj bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

 

Aktualizácia 6. septembra 11:40

Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby  Peter Tóth uviediol, že mu Marian Kočner hovoril, že o tom, že má nahrávku označovanú ako Gorila, hovoril aj predsedovi strany Smer – sociálna demokracia Robertovi Ficovi. Účelom malo byť to, aby Smer podporil znovuzvolenie Dobroslava Trnku do funkcie generálneho prokurátora.

 

Zároveň údajne Ficovi, ako aj Jaroslavovi Haščákovi garantoval, že nikto iný k nej nebude mať prístup. Odkiaľ sa Kočner k nahrávke dostal Tóth nevedel, uviedol ale, že Kočner mal pomerne rozsiahle kontakty medzi príslušníkmi SIS.

 

Samotný Kočner vo veci odmietol vypovedať, keďže dôkazy v tejto trestnej veci podľa neho boli získané nezákonne. Šéf Smeru Robert Fico vo svojej výpovedi povedal, že obsah nahrávky nepozná, keďže tak, ako nepozerá správy a nečíta noviny, nepočúva ani nahrávky.

 

Podnikateľ Jaroslav Haščák vo svoje výpovedi poprel, že by ho Kočner alebo Dobroslav Trnka vydierali prostredníctvom nahrávky. Ako povedal, takéto ponuky dostáva pravidelne, ale od anonymov. „Nikdy som však na takéto ponuky nereflektoval." 

 

"Dobroslav T. ma nikdy nevydieral, ani mi zvukovú nahrávku Gorila neponúkal a ani mi ju nikdy nepúšťal," vypovedal v minulosti Haščák. Pripomenul, že po rozhodnutiach Ústavného súdu aj Krajského súdu v Bratislave mali byť všetky nahrávky z akcie Slovenskej informačnej služby (SIS) pod krycím názvom Gorila zlikvidované.

 

Pokiaľ by Trnka nahrávkou disponoval, mal ju, podľa Haščáka, odovzdať. "Dostával som ponuky na odkúpenie zvukových a dokonca aj videonahrávok, a to od anonymných osôb. Nikdy som na žiadne ponuky nereflektoval," uvádza sa v svedeckej výpovedi Haščáka, ktorú prečítal samosudca OS Bratislava I.

 

Aktualizácia 6. septembra 11:00

Na procese s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom pred Okresným súdom Bratislava I prečítal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a aj samosudca zápisnice zo svedeckých výpovedí.

 

Postupne prokurátor prečítal výpovede priateľa Dobroslava Trnku Oskára Bereczka, jeho syna Tibora a následne aj výpoveď exsiskára Petra Tótha. Bereczk mal spoločne s Dobroslavom Trnkom a podnikateľom Lórantom Kósom vydierať finančníka Jaroslava Haščáka spisom Gorila. Pred samosudcom OS Bratislava I čítali aj výpoveď Kósu, ktorý priznal, že s Dobroslavom Trnkom má dobrý a priateľský vzťah. 

 

Aktualizácia 6. septembra 10:00

"Som nevinný. Myslím si, že počas hlavného pojednávania preukážeme, kde sú pochybenia vyšetrovateľa a nesúlad s časovým stavom vývoja kauzy. Rozhodne nezávislý súd," zdôraznil Trnka.

 

Podľa neho akékoľvek dôkazy ku kauze spisu s krycím názvom Gorila sa našli u podnikateľa Mariana Kočnera. "Ja som dôkazmi uvádzanými v spise Gorila nedisponoval." 

 

"Obžalobu odmietame. Skutok sa nestal a môj klient ju nespáchal,“ zdôraznil zase po prednese obžaloby zo strany prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) obhajca Dobroslava Trnku. Následne začal prokurátor čítať zápisnice z výsluchov svedkov v prípade.

 

Pôvodná správa

Trnka sa dostavil na pojednávanie krátko pred jeho začiatkom v sprievode svojho obhajcu a prítomný je aj prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). K obvineniam sa Dobroslav Trnka pred začiatkom procesu vyjadrovať odmietol.

 

Prečítajte si: V pondelok začína proces s Dobroslavom Trnkom

 

Na utorok je predvolaný ako svedok ďalší bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Prokurátor ÚŠP podal obžalobu na Trnku zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa na súd na začiatku mája. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry podal na začiatku marca návrh na podanie obžaloby na Dobroslava Trnku na ÚŠP. Podľa záverov vyšetrovateľa si bývalý šéf Generálnej prokuratúry SR nemal splniť povinnosť vyplývajúcu mu zo zákona, teda stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel.

 

Súvisiaci článok: NAKA vzniesla obvinenie voči bývalému generálnemu prokurátorovi Dobroslavovi Trnkovi

 

Podľa polície Trnka spáchal zločin ako verejný činiteľ zneužitím svojej právomoci, a to závažnejším spôsobom konania a po dlhší čas. „Od osoby M. K. mal prevziať zvukovú nahrávku obsahujúcu rozhovory osôb z podnikateľského prostredia, politikov a predstaviteľov štátnych orgánov. Z rozhovorov na nahrávke mali pritom vyplývať podozrenia zo spáchania viacerých trestných činov, najmä korupčného charakteru. Nahrávku mal ukrývať na viacerých miestach namiesto toho, aby ju odovzdal orgánom činným v trestnom konaní,“ informovala ešte začiatkom marca polícia. Podľa záverov vyšetrovateľa si tak Dobroslav Trnka  nesplnil povinnosť, ktorá mu vyplývala zo zákona, a to stíhať všetky trestné činy, o ktorých sa dozvedel. Dobroslav Trnka pôsobil vo funkcii generálneho prokurátora v rokoch 2004 až 2011.

 

Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka sa v kauze zatajovania nahrávky známej ako Gorila cíti nevinný. Vyhlásil to dnes pred samosudcom Okresného súdu Bratislava I. Zároveň odmietol možnosť uzatvoriť dohodu o vine a treste.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies