Dobré správy pre zaočkovaných! Vakcíny schválené EMA ochránia ľudí pred všetkými variantami koronavírusu

NETKY.SK • 1 Júl 2021, 15:08 • 2 min
Dobré správy pre zaočkovaných! Vakcíny schválené EMA ochránia ľudí pred všetkými variantami koronavírusu

BRUSEL - Štyri vakcíny proti koronavírusu schválené v Európskej únii pravdepodobne poskytujú ochranu proti všetkým kmeňom vírusu, vrátane nákazlivejšieho delta variantu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas brífingu Európskej liekovej agentúry (EMA) o vývoji v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 to povedal šéf stratégie pre biologické riziká a vakcíny Marco Cavaleri.

 

Vakcíny sú účinné aj proti delta variantu

Prvé dáta z používania v reálnom prostredí podľa jeho slov naznačujú, že dve dávky vakcín chránia proti delta variantu. Rovnako protilátky z týchto očkovacích látok sú schopné daný variant zneškodniť.

EMA požiadala výrobcov vakcín, aby prešetrili, či ich očkovacie látky poskytujú ochranu proti vznikajúcim novým variantom koronavírusu. Agentúra dané štúdie následne preskúma a zhodnotí, akú úroveň ochrany proti novým variantom dané vakcíny poskytujú.

 

Prečítajte si tiež: Stále váhate nad očkovaním? Matovič predstavil lotériu, ktorá vám môže pomôcť rozhodnúť sa

 

Ako je to s druhou dávkou vakcíny Janssen?
Lieková agentúra je tiež v kontakte s výrobcami v spojitosti s potenciálnym použitím podporných dávok vakcín, správnym načasovaním a súvisiacou stratégiou. Cavaleri zdôraznil, že zatiaľ nie je jasné, či bude treba takéto dávky podávať, aby si vakcíny udržali schopnosť ochrany.

 

EMA preskúma dáta o bezpečnosti a imunitnej reakcii u ľudí, ktorí dostali tretiu dávku očkovacej látky, respektíve druhú dávku v prípade vakcíny Janssen, niekoľko mesiacov po dokončení pôvodného zaočkovania. 

 

Tieto dáta by mali odborníci zozbierať počas leta a krátko na to, by mali byť dostupné na posúdenie.

Odborníci v EMA okrem iného upozorňujú, že urýchlenie očkovania a zachovanie pandemických opatrení sú nevyhnutné pre boj s COVID-19. Prvoradé podľa nich je, aby boli kompletne zaočkovaní zraniteľní a starší ľudia a mali tak ochranu proti variantu delta.
 

Mohlo by vás zaujímať: Vláda rozhodla! Buď podstúpite očkovanie alebo po príchode zo zahraničia absolvujete karanténu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies