Dobré správy pre Slovensko! Najhoršie máme za sebou, v druhej vlne sme však obetovali "svojich starkých"

NETKY.SK • 12 Marec 2021, 13:58 • 2 min
Dobré správy pre Slovensko! Najhoršie máme za sebou, v druhej vlne sme však obetovali "svojich starkých"

BRATISLAVA - Epidemiologická situácia na Slovensku by sa mala postupne zlepšovať. Experti z Dáta bez pátosu tvrdia, že najhoršie máme za sebou a počty úmrtí na pľúcne ochorenie Covid-19 začnú klesať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ako uviedli v príspevku analytici z Dáta bez pátosu, Slovensko má najhoršie za sebou a epidemiologická situácia v krajine sa bude postupne zlepšovať.

 

Počet infikovaných klesá

Experti pritom vychádzajú z počtov pozitívne testovaných RT-PCR testami za 7-dní, ako aj počtu hospitalizovaných pacientov či obetí, ktoré podľahli ochoreniu Covid-19.

 

Oproti minulému týždňu klesli počty infikovaných o 13 percent, alebo v inom vyjadrení o 300 pozitívne testovaných ľudí.

 

Od minulej stredy v krajine klesá aj počet hospitalizovaných pacientov. K dnešnému dňu bolo v nemocniciach prijatých niečo vyše 36OO pacientov, pričom najvyšší počet hospitalizovaných sme v krajine zaznamenali 1. marca, kedy ich bolo až 3850. Za posledných 10 dní ide o pokles o 250 pacientov či 6 percent.

 

 

Zniženie mobility zabralo

Za postupným zlepšovaním situácie je nepochybne zníženie mobility na Slovensku. Ako uvádzajú odborníci, s poklesom mobility sa zlepšuje izolácia, zamedzuje sa šírenie koronavírusu, čo sa už odrazilo aj na poklese infikovaných ľudí.

 

Tiež platí, že čím menej ľudí sa nakazí, tým menej ľudí bude potrebovať intenzívnu zdravotnú pomoc.

 

img

 

Obsadili sme 5. miesto v úmrtnosti v EÚ

Dáta bez pátosu tiež informovali, že Slovensko sa ocitlo na 5. mieste v rámci Európskej únie, kde zomiera najviac ľudí na 1 milión obyvateľov.

 

K dnešnu dňu na Slovensku zomrelo od začiatku pandémie 10-tisíc ľudí “s“ a “na“ Covid-19. „Najvyšší 7 dňový priemer bol 125, dnes sme na 109,“ vysvetľujú odborníci s tým, že očakávajú ďalší pokles, pričom krivka klesá už 14 dní.

 

„PANDÉMIA prehučala Slovenskom bez silnejšieho odporu a bez prekážok. Jediný kto sa výrazne a dlhodobo obmedzil sú školáci a sektory služieb, vzdelávania, športu, rekreácie, gastro, kultúry a sociálnej práce. Tvrdý priemysel a fabriky si idú tempom 0,5%-2% infikovaných týždenne. Značne premorená krajina (s výraznými rozdielmi v 72 okresoch) vstáva z popola a teší sa na otváranie po Veľkej noci,“ napísali povzbudivo.

 

img

 

Obetovali sme svojich starkých

Dodali, že postupné očkovanie štyrmi schválenými vakcínami je komplementárnym nástrojom pri budovaní protilátok obyvateľstva.

 

„Bude to dobré a dáme to napriek snahám politikov a ich rozhodnutiam,“ zhodnotili. Upozornili však, že v 2. vlne pandébie Slovensko “obetovalo svojich starkých“.

 

K čomu podľa nich prispelo hneď viacero faktorov. Domnievajú sa, že je to výsledok rezignácie na boj s pandémiou od októbra, súhrn nesprávnych rozhodnutí, neskoré prijatie prísnejších opatrení, ako aj výsledok plošného testovania antigénovými testami namiesto boja proti pandémii v ohniskách nákazy.  

 

„Je to výsledok prístupu: všetko / nič, 1 alebo 0, všade / nikde, teraz / nikdy, len plošne / nie regionálne, výnimiek namiesto zákazu, a hlasovaním všetci / nikto,“ uzavreli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies