Dobré správy pre Merkelovú! Až dve tretiny stúpencov SPD podporujú veľkú koalíciu

NETKY.SK • 16 Február 2018, 10:16 • 2 min
Dobré správy pre Merkelovú! Až dve tretiny stúpencov SPD podporujú veľkú koalíciu

BERLÍN - Dve tretiny stúpencov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) podporujú vytvorenie koaličnej vlády s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov prieskumu zverejnených v piatok. Prieskum inštitútu Kantar Emnid pre vydavateľstvo Funke Mediengruppe ukázal, že 66 percent prívržencov SPD si želá tzv. "veľkú koalíciu" a len 30 percent podporuje nové voľby. Koalíciu podporuje aj 78 percent stúpencov Merkelovej kresťanských demokratov (CDU/CSU).

 

Približne 464.000 členov SPD bude od 20. februára pri hlasovaní poštou rozhodovať o schválení návrhu koaličnej dohody, ktorú stranícki lídri dosiahli minulý týždeň. Výsledok hlasovania oznámia 4. marca. Ak členská základňa SPD dohodu odmietne, budú Nemecko s najväčšou pravdepodobnosťou čakať predčasné voľby.

 

Prieskum tiež ukázal, že 49 percent Nemcov si želá, aby Merkelová bola kancelárkou ďalšie celé štvorročné funkčné obdobie, no 44 percent zastáva názor, že by mala odovzdať vedenie vlády svojmu nástupcovi ešte skôr, než sa toto funkčné obdobie skončí, informovala agentúra Reuters.

 

Mnohí v SPD majú pochybnosti ohľadom pokračovania vo vláde s Merkelovou a domnievajú sa, že strana by sa mala obrodiť v opozícii po tom, ako vo voľbách z vlaňajšieho septembra zaznamenala svoje najhoršie povojnové výsledky.

 

Nespokojnou s dohodou panuje aj medzi konzervatívcami, ktorí sa nazdávajú, že Merkelovej ústupky voči SPD zašli priďaleko - najmä v súvislosti s tým, že sociálni demokrati prevezmú v novej vláde od CDU post ministra financií.

 

Merkelová tento týždeň odmietla tvrdenia, že rastúca kritika rozhodnutia ohľadom rezortu financií je známkou, že jej autorita vo vlastnej strane sa znižuje.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies