Dobré správy: Dunaj by v Bratislave storočnú vodu prekonať nemal

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 16:19 • 2 min
Dobré správy: Dunaj by v Bratislave storočnú vodu prekonať nemal

BRATISLAVA – Stúpajúci Dunaj by vo štvrtok hladinu storočnej vody prekonať nemal, zábrany preto navyšovať zatiaľ nemusia. Uviedol to bratislavský primátor Milan Ftáčnik po dnešnom zasadnutí krízového štábu.

slovakia

left justify in out

Ako dodal, hladina Dunaja by mohla vo štvrtok pri kulminácii dosiahnuť výšku 10,2 metra, krízový štáb predpokladá, že sa zastaví približne 50 centimetrov pod okrajom protipovodňového hradenia. Povodňová vlna by mala do Bratislavy prísť vo štvrtok 6. júna popoludní. Primátor Ftáčnik dnes upozornil, že by mohla byť kulminácia Dunaja dlhšia ako predpokladali. „Mali sme pocit, že pretečie vlna a Dunaj sa potom začne znižovať. V Rakúsku je však situácia taká, že sa hladina zvýši a potom zasa zníži, čiže Dunaj môže kulminovať dlhšie,“ vysvetlil primátor. Ako dodal, situáciu majú pod kontrolou a ak sa nestane žiadna mimoriadna udalosť, vysokú vodu v Bratislave by mali zvládnuť.

Obyvatelia vo vodou ohrozených oblastiach sa nemusia obávať ani o dodávku pitnej vody. Ako agentúru SITA informoval hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Zenon Mikle, kvalitu v studniach na Sihoti neustále monitorujú. Ak by však prišlo k odstaveniu dodávky vody zo Sihote, vedia zabezpečiť vodu cisternami. Problémy podľa Mikleho zatiaľ nespôsobuje ani spodná voda v kanalizáciách. Tú aktuálne odčerpávajú iba z dažďovej kanalizácie v Devíne. 

Primátor Ftáčnik i naďalej apeluje na ľudí, ktorí sa chodia na stúpajúcu hladinu rieky pozerať priamo k Dunaju, aby neničili mobilné protipovodňové hradenia, netriasli nimi, ani na ne nevykladali deti. Ich poškodenie by totiž mohlo spôsobiť problémy v čase, keď bude Dunaj kulminovať a do hradenia sa bude opierať voda. 

Vysoká voda robí najväčšie problémy v bratislavskom Devíne, na sútoku Dunaja a Moravy s vodou bojujú už od nedele. V súčasnosti je cesta do Devína uzavretá od Devínskej Novej Vsi i od Karlovej Vsi. Do Devína sa dá dostať pomocou ťažkej techniky, ktorá podľa potreby zabezpečuje dopravu obyvateľov mestskej časti. Ako dodal Ftáčnik, situácia na Devínskej ceste by mala byť rovnaká aj vo štvrtok, cesta bude pre osobnú i autobusovú dopravu uzavretá, obyvateľom Devína však prepravu domov zabezpečia. 

Pre vysokú vodu je v Bratislave od utorka vyhlásený mimoriadny stav. Hladina Dunaja v Bratislave i Devíne totiž v utorok dosiahla 3. stupeň povodňovej aktivity. Hladina Dunaja v Bratislave o 15:30 dosiahla 987 centimetrov, v Devíne je na 932 centimetroch. Dunaj na oboch staniciach by podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) mal už len mierne stúpať. Tretí stupeň povodňovej aktivity dosahuje aj Morava. Rieka vo Vysokej pri Morave o 15:30 dosahovala 580 centimetrov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona