Dobré politické a hospodárske vzťahy SR a Maďarska potvrdila aj zmiešaná komisia

NETKY.SK • 9 December 2016, 16:28 • 2 min
Dobré politické a hospodárske vzťahy SR a Maďarska potvrdila aj zmiešaná komisia

BUDAPEŠŤ - Dobré politické a hospodárske vzťahy medzi Maďarskom a Slovenskom, ako to skonštatovali v pondelok v Budapešti prezident SR Andrej Kiska a maďarský prezident János Áder, potvrdili dnes aj účastníci schôdzky zmiešanej slovensko-maďarskej komisie pre hospodársku spoluprácu. Podľa agentúry MTI o tom na tlačovej konferencii po rokovaní v maďarskom hlavnom meste hovoril štátny tajomník Ministerstva hospodárstva SR Vojtech Ferencz.

slovakia

left justify in out

Štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Levente Magyar povedal, že pozoruhodná je najmä spolupráca SR a Maďarska v oblasti energetiky.

 

"V strednej Európe práve tieto krajiny vybudovali ako prvé vysokokapacitné prepojenie plynovodov a podobne ambiciózne plány majú pripravené aj do budúcnosti," dodal Magyar.

 

Podľa jeho slov dôležitou oblasťou spolupráce je rozvoj dopravných prepojení.

 

"Spoločné slovensko-maďarské hranice sú jedným z najdlhších v Európe, majú dĺžku takmer 700 km. Z hľadiska podnikov je existenčnou otázkou, aby hustota hraničných priechodov bola na úrovni západoeurópskych krajín," konštatoval maďarský štátny tajomník.

 

Najvýraznejším prvkom v tejto oblasti je pripravovaná výstavba dunajského mosta Komárno-Komárom, pričom v nadchádzajúcich rokoch vybudujú diaľničné prepojenie medzi slovenskou hranicou a Miškovcom, a dostavajú aj chýbajúcu časť diaľnice medzi Györom a Bratislavou.

 

Okrem týchto veľkých projektov je v pláne vybudovanie menších mostov a hraničných priechodov, zaznelo na rokovaní zmiešanej komisie.

 

Magyar pripomenul, že vo štvrtok (8. 12.) v Budapešti zorganizovali obchodné fórum za účasti predstaviteľov takmer 100 slovenských a maďarských firiem. Dodal, že so slovenským štátnym tajomníkom Ferenczom sa dohodli, že podobné podujatia chcú v budúcnosti pripraviť aspoň raz ročne za účasti stoviek podnikov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies