Dobrá voľba a Umiernení má požiadavku na vládu. Rezort hospodárstva reaguje

NETKY.SK • 2 Február 2022, 12:02 • 2 min
Dobrá voľba a Umiernení má požiadavku na vládu. Rezort hospodárstva reaguje

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana Dobrá voľba a Umiernení žiada o okamžité spustenie preplácania nákladov za testovanie. Podnikatelia podľa strany úverujú štát tým, že sa snažili pomôcť pri posune pandemickej krivky odchytávaním infikovaných ochorením COVID-19, a tým sa zabránilo hromadnejšiemu šíreniu vírusu.

slovakia

left justify in out

Členovia strany to uviedli v stredu na tlačovom brífingu. „Žiadame o okamžité spustenie preplácania týchto nákladov, ktoré mali podnikatelia s testovaním. Zároveň ak štát očakáva, že testovanie bude na dobrovoľnej báze na náklady podnikateľov, apelujeme na to, že službu, ktorú si chce niekto objednať, by si mal byť schopný aj zaplatiť,“ povedal spolumajiteľ nábytkárskej spoločnosti Decodom Roman Gejdoš.

 

img

Alojz Hlina

 

Podpredseda strany Alojz Hlina vyhlásil, že nesúhlasia so zmenou pandemickej PN. „Do 1. decembra platilo to, že pandemickú PN prvých 10 dní preplácal štát vo výške 55 % vymeriavacieho základu. Táto skutočnosť bola zrušená. Od 1. decembra pandemickú či karanténnu PN platí zamestnávateľ."

 

Dodal, že s príchodom variantu omikron odhadujú nárast počtu infikovaných ochorením COVID-19. Ľudí, ktorí budú chorí alebo ktorí budú v karanténe, bude podľa Hlinu veľa. „Naším návrhom je, aby pandemickú PN preplácal štát,“ komentoval.

 

Prečítajte si tiež: KDH chce zmeniť systém volieb do NR SR. Oslovilo prezidentku

 

Nárastom cien energií žijú podľa predsedu strany Tomáša Druckera nielen domácnosti, ale aj podnikatelia. „Pre podnikateľské prostredie to môže byť posledný klinec do rakvy. Vláda by mala vyššiu DPH, ktorú vyberie z vyšších cien za energie, podnikateľskému sektoru v nejakých stimuloch vrátiť," dodal.

 

 

Ministerstvo hospodárstva (MH) SR informovalo, že finišuje s formulárom a technickým zabezpečením procesu, v rámci ktorého budú môcť firmy v najbližších dňoch požiadať o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov.

 

Rezort hospodárstva priblížil, že za december budú preplácať za jeden test 5 eur, za január je suma kompenzácie stanovená na 4 eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého zamestnanca. Bližšie podrobnosti oznámi MH pri spustení celého systému.

 

Možno vás zaujme: Roman Mikulec a Veronika Remišová majú COVID-19

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona