Dobrá správa! Veľká koralová bariéra sa podľa odborníkov pomaly regeneruje

NETKY.SK • 11 September 2018, 11:59 • 2 min
Dobrá správa! Veľká koralová bariéra sa podľa odborníkov pomaly regeneruje

Ešte nie je všetko stratené, no zatiaľ sme nevyhrali...

slovakia

left justify in out

V posledných rokoch sa neprestávalo hovoriť o tom, že už aj Veľká koralová bariéra začína doplácať na nešetrné zaobchádzanie človeka s prírodou. Koraly totiž začali blednúť, čo následne spôsobovalo ich postupný úhyn.

 

Koraly žijú vo veľmi citlivej symbióze s riasami, ktoré na útesoch rastú a sú pre nich zároveň potravou. Tie ale v dôsledku zvyšujúcej sa teploty oceánu postupne odumierali, čo výrazne ovplyvnilo samotné koraly. Nemali sa čím živiť, a tak začali hynúť. Odborníci z or­ga­ni­zá­cie Reef & Rain­fo­rest Re­se­arch Cen­tre však teraz postrehli pozitívnu zmenu. Útesy sa pomaly regenerujú!

 

Pozitívny jav má na svedomí skutočnosť, že rok 2017 bol vo všeobecnosti menej teplý, než tie ostatné. Riasy citlivé na teplotu tak dokázali prežiť a koraly sa postupne obnovovali. Či to tak ostane máme však v rukách aj my. Pokiaľ sa nebudeme snažiť o zastabilizovanie situácie v oblasti znečistenia a následného prehrievania atmosféry, zanikanie Veľkej koralovej bariéry môže pokračovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona