Dobrá správa: Vakcína proti ebole prešla prvým testom!

NETKY.SK • 27 November 2014, 06:57 • 2 min
Dobrá správa: Vakcína proti ebole prešla prvým testom!

NEW YORK - Vakcína proti smrtiacemu vírusu ebola vyvíjaná farmaceutickou spoločnosťou GlaxoSmithKline prešla prvým testom a u 20 dobrovoľníkov nevyvolala žiadne vážnejšie vedľajšie účinky.

slovakia

left justify in out

V stredu o tom informoval medicínsky magazín New England Journal of Medicine. Testy sa začali 2. septembra a celkovo majú trvať 48 týždňov. Lekári zúčastňujúci sa na výskume tvrdia, že vakcína by mala byť bezpečná ale aj efektívna. Keďže z etických dôvodov dobrovoľníkov nemôžu infikovať samotným vírusom, výskumníci u nich zisťujú len to, či po podaní vakcíny ich telá začnú produkovať príslušné protilátky.

 

Terajšia epidémia eboly je najsmrtiacejšou v dejinách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) patriaca pod OSN navyše varuje, že skutočná bilancia je pravdepodobne ešte horšia, keďže mnohí pacienti nemôžu alebo nechcú navštíviť lekára. WHO naposledy oznámila, že v súvislosti s pokračujúcou epidémiou eboly v západnej Afrike už eviduje vyše 15 000 prípadov nakazenia, z ktorých 5 459 skončilo úmrtím. Najviac zasiahnutými krajinami sú Guinea, Sierra Leone a Libéria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies