Dobrá správa: Španielska zdravotná sestra porazila ebolu, zostáva však ešte v nemocnici!

NETKY.SK • 21 Október 2014, 18:22 • 2 min
Dobrá správa: Španielska zdravotná sestra porazila ebolu, zostáva však ešte v nemocnici!

MADRID - Španielska zdravotná sestra, ktorá sa nakazila ebolou ako vôbec prvý človek mimo západnú Afriku - pri starostlivosti o dvoch chorých misionárov v madridskej nemocnici, definitívne porazila životunebezpečný vírus.

slovakia

left justify in out

Tím lekárov z kliniky, na ktorej sa jej dostalo maximálnej možnej pomoci, dnes oznámil, že aj výsledky druhého krvného testu na prítomnosť vírusu eboly priniesli negatívny výsledok, informovala tlačová agentúra DPA.
     

Terese Romerovej (44), ktorú hospitalizovali s vysokou horúčkou v izolácii v osobitne upravenej nemocnici v centre Madridu, podali kvapku ľudského séra s obsahom protilátok pacientov s ebolou, ktorí ochorenie prežili, ako aj ďalšie nešpecifikované lieky, medzi ktorými mal byť podľa španielskych médií experimentálny preparát favipiravir.
     

Zdravotná sestra však bez ohľadu na výsledok opakovaného testu musí ešte dlhší čas zostať v nemocnici, pretože jej pľúca a iné vnútorné orgány sú výrazne poznačené ochorením, uviedol v pondelok v Madride hovorca komisie expertov španielskej vlády Fernando Simón.
     

Podľa dnešných informácií lekárov zo španielskej metropoly by sa však pacientka mala zotaviť úplne, bez trvalých následkov na jej zdraví.
     

Manžel zdravotnej sestry pohrozil v uplynulých dňoch žalobou voči tamojším úradom, ktoré podľa jeho názoru nezvládli situáciu. Podľa jeho slov bol prenos nákazy dôsledkom nedostatočných bezpečnostných opatrení, "fušerskej práce" zodpovedných.

 


     

Na značné nedostatky pri starostlivosti o infikovaných ebolou v Španielsku upozornili medzičasom aj tamojší ošetrovatelia. Ich profesijná organizácia zverejnila dnes správu, v zmysle ktorej boli využívané ochranné odevy i predpisy týkajúce sa karantény neadekvátne. Predseda tejto zväzovej organizácie Máximo González Jurado konštatoval, že vzhľadom na množstvo rizikových faktorov sa nikdy nepodarí objasniť, ako sa zdravotná sestra infikovala vírusom eboly.
     

Nedostatky špecifikoval zväz napríklad na ochranných okuliaroch i rukaviciach, v protokoloch navyše chýbala zmienka o tom, že by ošetrovateľov zvliekajúcich sa z ochranného odevu mal sledovať najmenej jeden kolega. Tieto nedostatky predstavovali porušenie legislatívy o ochrane zamestnancov, preto zväz predloží správu orgánom španielskej prokuratúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies