Dobrá správa: Situácia s vajcami sa na trhu v SR zlepší po Vianociach

NETKY.SK • 3 December 2017, 11:58 • 2 min
Dobrá správa: Situácia s vajcami sa na trhu v SR zlepší po Vianociach

BRATISLAVA - Situácia so slepačími vajíčkami by sa na trhu na Slovensku mala zlepšiť po Vianociach. Uviedla to v sobotnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS).

slovakia

left justify in out

"Situácia s maslom sa na trhu v SR pomaly upokojuje, ceny masla idú dole. Vajcia sú komodita, ktoré Slovensko vie zabezpečiť na 105 % svojej spotreby, 75 % vyrobených vajec sa spotrebuje doma a s 25 % vajec naši výrobcovia majú záväzky v iných krajinách," informovala.

 

"Je veľmi ťažké predpokladať, že do vianočných sviatkov sa situácia okolo vajec zlepší, pretože spotreba vajec v tomto období je veľmi vysoká, používajú sa na pečenie či varenie. Predpokladám, že s vajcami sa situácia zlepší po vianočných sviatkoch. Upozorňujem však, že slovenské vajcia sú tie, po ktorých je dopyt aj v susedných krajinách," zdôraznila.

 

obrazok

 

Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka však podľa Matečnej nemá dosah na riadenie cien vajec. "Určite nie, máme voľný európsky trh a keďže obchodníci nenakupovali slovenské vajcia a výroba je dostatočná, čo iné výrobcom vajec zostávalo, ako obrátiť sa na zahraničné trhy. A dlhodobé zmluvné vzťahy v zahraničí sa nedajú jednoducho pod hrozbou sankcie zrušiť," doplnila.

 

Zdôraznila, že slovenské vajcia nikdy neboli predmetom nejakej potravinovej kauzy. "Aj preto sú slovenské vajcia na okolitých trhoch veľmi žiadané. Zároveň si nemyslím, že by ľudia mali robiť nejakú nákupnú paniku a neprimerane sa predzásobovať," dodala podpredsedníčka vlády SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona