Dobrá správa: Rast cien sa na Slovensku zastavil!

NETKY.SK • 13 Február 2014, 09:34 • 2 min
Dobrá správa: Rast cien sa na Slovensku zastavil!

BRATISLAVA - Rast cien sa na Slovensku v januári zastavil. Inflácia meraná národnou metodikou totiž dosiahla podľa údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ) na medziročnej báze nulovú úroveň.

slovakia

left justify in out

Spotrebiteľské ceny teda oproti januáru minulého roka ani nenarástli, ani neklesli. V decembri pritom ešte mierne rástli o 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v januári oproti decembru vzrástli o 0,2 %, kým v decembri oproti novembru naopak mierne klesli o 0,1 %.
V medziročnom porovnaní pritom vzrástli najmä ceny v odboroch vzdelávanie o 5,4 % a alkoholické nápoje a tabak o 2,5 %. Ceny za hotely, kaviarne a reštaurácie stúpli o 1,5 %, zdravie o 1 % a potraviny a nealkoholické nápoje o 0,9 %. Odevy a obuv a rekreácia a kultúra zdraželi zhodne o 0,7 %. Naopak klesli ceny poštových a telekomunikačných služieb o 1,4 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu a dopravy zhodne o 1,3 %, rozličných tovarov a služieb o 1 % a ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá sa znížili o 0,9 %. 

Medzimesačne vzrástli ceny za potraviny a nealkoholické nápoje o 2,8 %, alkoholické nápoje a tabak o 0,7 %, zdravie, rekreáciu a kultúru a rozličné tovary a služby zhodne o 0,2 %. Mierne išli nahor aj ceny dopravy a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,1 %. Oproti decembru klesli ceny odevov a obuvi o 1,9 %, ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá o 0,8 % a za nábytok, bytové zariadenie a bežnú údržbu domu o 0,3 %. Na úrovni decembra zostali ceny poštových a telekomunikačných služieb a tiež vzdelávania. 

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v januári dosiahla rovnako ako v decembri hodnotu 0,4 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v januári na medziročnej báze úroveň 0,2 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v januári na úrovni 0,6 %, pričom čistá inflácia na medzimesačnej báze predstavovala 0,1 %. 
Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v roku 2011 k rýchlejšiemu rastu cien. Priemerný rast cien podľa národnej metodiky totiž dosiahol 3,9 %. V roku 2012 sa rast cien držal na podobne vysokých úrovniach, keď priemerná inflácia dosiahla 3,6 %. V súčasnosti za pomalším rastom spotrebiteľských cien stojí predovšetkým rokmi krízy oslabený spotrebiteľský dopyt. Ten by nemal byť výraznejším impulzom k vyššiemu rastu cien ani v nasledujúcich mesiacoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies