Dobrá správa pre tých, ktorí sa boja zubára: Čoskoro vám chrup opraví zubná pasta!

NETKY.SK • 27 Apríl 2018, 13:00 • 2 min
Dobrá správa pre tých, ktorí sa boja zubára: Čoskoro vám chrup opraví zubná pasta!

Onedlho budú môcť mať krásne zuby aj tí, ktorí majú fóbiu zo stomatológa!

slovakia

left justify in out

Zuby si treba chrániť. To je stará známa pravda. Pretože pokiaľ s nimi začneme mať problémy, poriadne si znepríjemnime život. Napriek tomu, že v modernej dobe je zdravotná starostlivosť prístupná každému, mnohí dentálnu starostlivosť zanedbávajú. Niektorí sa odvolávajú na to, že nemajú dosť peňazí, iným zasa chýba čas, no vo väčšine prípadov je príčina úplne inde. Za mnohými výhovorkami sa totiž skrýva strach.

 

Je pravda, že návšteva zubára nie je práve vysnená voľnočasová aktivita, no treba povedať, že v dnešnej dobe pokroku už ani tie najzložitejšie zákroky nemusia byť nijako traumatizujúce. Pokiaľ by ste sa im ale napriek tomu chceli vyhnúť, no na chrupe vám i tak záleží, poteší vás táto správa. Vedci z univerzity vo Washingtone vyvíjajú zubnú pastu, ktorá je schopná vyliečiť zubné kazy.

 

Odborníci si posvietili na špeciálnu molekulu, ktorá sa bežne nachádza v ďasnách počas toho, ako zuby rastú. Ide o proteín známy pod názvom amelogenin. Už v minulosti sa testovala jeho funkčnosť v kombinácii s fluoridom, ktorý sa do zubných pást bežne pridáva. Nezaznamenali sa však žiadne významnejšie zmeny. Tentokrát ho ale použili v čistej forme a výsledky boli prekvapivé.

 

Prípravok namiešaný s amelogeninom dokázal zabezpečiť obnovu zubnej skolviny,a to až o 0,05 milimetra. Samozrejme, kým sa takáto zubná pasta dostane na trh, bude potrebné vykonať viaceré testy. Čoskoro však stomatológom zrejme klesne počet pacientov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies