Dobrá správa pre Slovensko, predaj áut v EÚ v septembri ožil

NETKY.SK • 19 Október 2013, 13:20 • 2 min
Dobrá správa pre Slovensko, predaj áut v EÚ v septembri ožil

BRATISLAVA - Pri pohľade na automobilky operujúce na Slovensku sa v septembri darilo Volkswagenu a Kia.

slovakia

left justify in out

V septembri tohto roka bol v Európe zaznamenaný medziročný rast v počte registrovaných nových osobných automobilov o 5,4 %. Pre slovenské automobilky je to dobrý signál, pretože EÚ je náš najdôležitejší obchodný partner, zdôraznil hlavný ekonóm ČSOB Marek Gábriš.

"Po augustovom prepade o 5 % ide o príjemnú zmenu. Ide však sčasti aj o nižšiu porovnávaciu bázu, keďže pred rokom bol zaznamenaný historicky najnižší objem predaja v kusoch v rámci EÚ. Pri porovnaní s vlaňajším septembrom preto predaje poskočili. Zároveň však bol deviaty mesiac 2013 druhým najslabším septembrom v histórii," upozornil Gábriš.

Väčšina dôležitých trhov v septembri rástla. K Spojenému kráľovstvu, kde bol zaznamenaný rast o 12,1 %, sa pridalo aj Francúzsko (3,4 %) a Španielsko (28,5 %). Na ďalších veľkých trhoch však bol zaznamenaný mierny pokles, ako napr. v Nemecku (-1,2 %) a Taliansku (-2,9 %).

"Za prvých deväť mesiacov roka však bolo Spojené kráľovstvo jediným významným trhom, ktorý zaznamenal rast, konkrétne o 10,8 %. V celej EÚ prišlo k medziročnému kumulatívnemu poklesu o 3,9 %. Z krajín druhého sledu mali pozitívne výsledky predajnosti za január až september Belgicko, Poľsko a Dánsko," priblížil Gábriš.  Pri pohľade na automobilky operujúce na Slovensku sa v septembri darilo Volkswagenu a Kia.

Pre slovenskú ekonomiku je však dôležitý aj rast ázijských trhov a vývoz do tohto regiónu. Podiel Ázie na celkovom exporte Slovenska predstavuje v tomto roku 5,9 %. Za celý minulý rok to bolo 5 %. "Celkovo je septembrový rast predajnosti pozitívom pre automobilový priemysel v regióne strednej Európy vrátane Slovenska," dodal Gábriš.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies